Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA-onderzoek ongeboren kind

Soms kan er tijdens de zwangerschap DNA-onderzoek van je baby worden gedaan. Dit heet prenatale diagnostiek of prenataal onderzoek. Met dit onderzoek kan gekeken worden of je baby een ziekte of afwijking (in de chromosomen) heeft. Artsen kunnen prenatale diagnostiek doen als er bij prenatale screening aanwijzingen zijn dat je baby misschien een afwijking heeft. Ook kunnen er nog andere redenen voor dit onderzoek zijn. 

Een uitgebreide echo (uitgebreid echoscopisch onderzoek) is ook een vorm van prenatale diagnostiek, maar geen DNA-onderzoek van je ongeboren baby. 
 

Andere redenen

Er kunnen ook andere redenen zijn, bijvoorbeeld dat je eerder een kind met een ziekte of aandoening kreeg. Of jij of je partner hebben een erfelijke aandoening, die op jonge leeftijd al klachten geeft. En jullie willen weten of jullie ongeboren kind het ook heeft.

Om DNA-onderzoek te kunnen doen, is het wel nodig dat de erfelijke aanleg voor de ziekte in het DNA aan te tonen is. Of dat de afwijking in de chromosomen te vinden is. 
 

Zelf besluiten

Kom je in aanmerking voor prenatale diagnostiek? Dan besluit je zelf of je dit wilt of niet. Je kunt hulp krijgen bij het maken van een keuze van je verloskundige, gynaecoloog, huisarts of klinisch geneticus (erfelijkheidsarts). 

Een verloskundige of klinisch geneticus kan je verwijzen naar een centrum voor prenatale diagnostiek bij jou in de buurt.

Soorten DNA-onderzoek

Er zijn twee vormen van DNA-onderzoek voor je ongeboren baby:

Uitslag prenatale diagnostiek

Als de uitslag is dat je kind de ziekte niet heeft, zal dat je kunnen geruststellen. 

Blijkt uit het onderzoek dat je kind een ernstige aandoening heeft? Dan kun jullie voor de keuze komen te staan of jullie de zwangerschap willen stoppen of niet

Gaat het om een aandoening waardoor het kind al bij de geboorte ziek is? Dan gebeurt prenatale diagnostiek soms omdat de ouders (en de artsen) zich zo goed mogelijk willen voorbereiden.

Lees hier waarom Lin, Sharon, Arianne, Ankie en John hun ongeboren kind lieten onderzoeken.

Nadenken over prenatale diagnostiek

Wil je wel of geen onderzoek laten doen bij je ongeboren baby? Je kunt daar vragen over hebben of twijfels. Soms denk jij er anders over dan je partner. Hoe kom je daar dan uit? Als je er met iemand over wilt praten die ervaring heeft met het begeleiden van stellen met vragen en twijfels over prenatale diagnostiek, kun je je door de klinisch geneticus laten verwijzen naar de maatschappelijk werker of psycholoog van de afdeling klinische genetica

Geen ivf

Als je voor prenatale diagnostiek kiest, hoef je niet via ivf zwanger te worden. Dat is wel zo bij embryoselectie (PGT).

Kleine kans op miskraam

Het nadeel van een vlokkentest en een vruchtwaterpunctie is dat er een kleine kans is op een miskraam. 

Grote zekerheid

Met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie kan met grote waarschijnlijkheid worden vastgesteld of je kind wel of niet een bepaalde ziekte of afwijking heeft.

Als bij uitgebreid echoscopisch onderzoek gezien wordt dat je kind een afwijking heeft, dan kan de arts je vertellen hoe zeker het is dat je kind die afwijking echt heeft. 

Kind heeft iets anders

Soms heeft het kind niet de ziekte waar onderzoek naar werd gedaan, maar wel iets anders. Wat dit dan voor jouw kind betekent, is niet altijd duidelijk. Als je kind een aandoening of ziekte heeft, weet de arts niet altijd hoe ernstig dat zal zijn.
 

Geen zekerheid gezond kind

Als je kind niet de afwijking of ziekte heeft waar onderzoek naar is gedaan, wil dat nog niet zeggen dat het gezond is. Er is altijd een kleine kans dat je kind een andere ziekte of aandoening heeft. 

Goede of slechte uitslag

Als je dit onderzoek laat doen, weet je van te voren niet wat de uitslag zal zijn. 

Als je een goede uitslag krijgt, dan heeft jullie kind de ziekte niet. 

Maar je kunt ook een slechte uitslag hebben. Dan heeft jullie kind de aandoening wel. In dat geval kunnen jullie voor een moeilijk besluit komen te staan: wil je de zwangerschap stoppen of niet. Sommige mensen willen niet voor deze keuze komen te staan en kiezen daarom om geen prenatale diagnostiek te doen.

Zwangerschap houden of stoppen

Soms weten mensen pas na de uitslag of ze de zwangerschap willen stoppen of niet. Jullie kunnen in het ziekenhuis begeleiding krijgen om je bij deze keuze te helpen. Mensen die besluiten verder te gaan met de zwangerschap, kunnen zich voorbereiden op een kind met een aandoening.

Bij sommige aandoeningen zullen ook artsen zich voorbereiden, bijvoorbeeld op de medische zorg voor het kind na de bevalling.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Updatedatum: 24 oktober 2024