Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat na een slechte uitslag?

Als je te horen krijgt dat je zwanger bent van een kind met een ernstige ziekte, is dat natuurlijk slecht nieuws. Misschien komt het als een donderslag bij heldere hemel. Misschien voelde je het al aankomen. Je kunt verdriet, ongeloof, woede of wanhoop voelen. Sommige mensen hebben ook schuldgevoelens, al kun je er natuurlijk helemaal niets aan doen.

Onderzoek naar je ongeboren kind

Het nieuws dat je ongeboren kind een ziekte heeft, krijg je meestal na vervolgonderzoek(en). Dat vervolgonderzoek krijg je als er een ernstige ziekte in je familie zit. Of door de uitslag na zwangerschapscreeningen.
Je zat dus misschien al een tijd in spanning voordat je de diagnose kreeg.

Vragen stellen over de aandoening

Er komt waarschijnlijk heel veel op je af. Je hebt misschien al gepraat met de verloskundige, gynaecoloog, huisarts, kinderarts, een deskundige bij het Centrum voor Prenatale Diagnostiek, een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts) of een maatschappelijk werker. Maar je kunt gerust nog een gesprek aanvragen.
Twijfel je over de diagnose, of wil je meer weten over behandeling van je kind? Bespreek dit ook met de dokter. Het is belangrijk dat je antwoord krijgt op je vragen. 

Wel of niet afbreken zwangerschap?

Soms kan je zieke kind behandeld worden na de geboorte. Maar dat is niet altijd zo.
Je kind is waarschijnlijk gewenst. Maar je kiest natuurlijk niet voor de ziekte. Vooral bij ernstige aandoeningen die niet te behandelen zijn, kun je voor een moeilijke keuze komen te staan: ga je de zwangerschap uitdragen of laat je de zwangerschap afbreken? Dat voelt misschien als kiezen tussen twee kwaden.
Praat er over met je partner of met iemand anders die je vertrouwt.
Lees het verhaal van Lin of kijk naar het verhaal van Regina op Youtube. 

Afbreken voor 24 weken zwangerschap

Er is niet altijd veel tijd voor de beslissing. Als je langer dan 24 weken zwanger bent, kun je de zwangerschap in principe niet meer afbreken. Hier zijn uitzonderingen op, die worden behandeld door een beoordelingscommissie.

Lees verder Zwangerschap uitdragen of afbreken. 
Ga terug naar Kinderwens.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.