Overslaan en naar de inhoud gaan

Is kanker erfelijk?

Bij ongeveer 95% van de mensen die kanker krijgt, komt dat niet door erfelijkheid. Soms weten we de oorzaak, zoals bepaalde straling, roken of onbeschermd zonnen. Maar vaak is het toeval. Dan weten we niet hoe kanker ontstaat. Bij ongeveer vijf procent is een aantoonbare erfelijke aanleg de belangrijkste oorzaak.

Afwijking in een gen

Mensen met erfelijke aanleg voor kanker hebben een afwijking in een bepaald gen (mutatie). Daardoor hebben zij een veel groter risico op bepaalde soorten kanker. Of je deze aanleg hebt, kan alleen vastgesteld worden met DNA-onderzoek.

Erfelijke aanleg voor soorten kanker

Voorbeelden van soorten kanker waarvoor je een aantoonbaar erfelijke aanleg kunt hebben, vind je hier.

Familiaire aanleg voor kanker

Soms komt in een familie kanker vaak en op jonge leeftijd voor, terwijl er geen afwijking in de genen (mutatie) gevonden is. Misschien is er een groter risico op kanker in de familie, vooral voor eerstegraads familieleden (ouders, broers, zussen en kinderen) in de familie. Dit noemen we familiaire aanleg voor kanker. Maar je kunt niet onderzoeken of iemand de aanleg heeft, omdat er geen mutatie is gevonden als oorzaak.

Praat met de huisarts

Vraag je je af of jij (of jouw familie) een erfelijke aanleg voor kanker kan hebben? Bespreek dit dan met de huisarts. Als de huisarts vermoedt dat er sprake kan zijn van een aanleg voor kanker, zal hij of zij je verwijzen naar de klinisch geneticus.

Lees ook over de ervaringen van Anne-Roos (borstkanker in de familie), Raya (Lynch), Ans (FAP), Pieter (prostaatkanker) en Albert (Lynch). Of bekijk het beeldverhaal over Lina die haar broers vertelt over de erfelijke aanleg voor kanker. Gaan zij zich ook laten testen?

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.