Ben ik drager?
In Nederland worden de meeste kinderen gezond geboren. Maar soms wordt een kind met een erfelijke aandoening geboren. Dat kan komen doordat de ouders, vaak zonder het te weten, drager zijn van die ziekte. Dan hebben jij en/of je partner een erfelijke aanleg, waardoor jullie kinderen een erfelijke ziekte kunnen krijgen. Sommige mensen hebben meer kans om drager te zijn. Geldt dat misschien voor jou?
Ook als je zelf gezond bent, is er een kleine kans dat je een kind krijgt met een erfelijke ziekte. Je kunt namelijk drager zijn van een erfelijke ziekte. Je merkt daar meestal niks van. Maar als jij en je partner drager zijn van dezelfde erfelijke ziekte, dan hebben jullie kinderen een kans dat ze die ziekte wel krijgen.
Het gaat om ziektes die autosomaal recessief erfelijk zijn. Ook van aandoeningen die X-gebonden erfelijk zijn, hoef je zelf niks te merken. Maar je kind kan wel ziek worden.
Er zijn paren die meer kans hebben om drager te zijn. Bijvoorbeeld als jij en je partner familie van elkaar zijn of wanneer je bij een bepaalde bevolkingsgroep hoort. In verschillende bevolkingsgroepen in Nederland komen bepaalde erfelijke ziektes vaker voor.
Meer kans op ziek kind
Mensen kunnen zonder het te weten drager zijn. Als jij en je partner een afwijking in de genen hebben voor dezelfde autosomaal recessieve of x-gebonden erfelijke ziekte, dan hebben jullie (toekomstige) kinderen allemaal meer kans op die ziekte. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Julia of van Emma.
Dragerschapstest
Wil je weten of jij en je partner een hogere kans hebben op een kind met een erfelijke ziekte? Bespreek dit dan met je verloskundige of huisarts. Soms kun je een dragerschapstest laten doen.
Lees ook de folder 'Wil je zwanger worden?' over dragerschapstesten.
Informatie voor zorgprofessionals
Ben je een verwijzer (verloskundige of huisarts)? Dan kun je voor collegiaal overleg over verwijzing contact opnemen met een afdeling klinische genetica.
Met de folder Wil je zwanger worden? kun je patiƫnten wijzen op de mogelijkheid van dragerschapstesten.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.