Overslaan en naar de inhoud gaan

Virussen en erfelijkheid

Sommige mensen hebben meer last van een besmetting met een virus of een bacterie dan andere mensen. Dat is ook zo bij bijvoorbeeld het coronavirus. Sommige mensen hebben er bijna geen last van. Andere mensen worden heel ziek. Hoe komt het dat sommige mensen veel klachten hebben, en andere mensen (bijna) niet? Veel weten we nog niet. Maar sommige dingen zijn al wel duidelijk. 

Kracht van je afweer

Hoe je lichaam reageert op een infectie hangt van verschillende dingen af. Voor een deel ligt het aan je genen. Maar het hangt ook van de soort infectie af. Als je lichaam probeert een longontsteking af te weren, is je DNA belangrijker dan wanneer er bijvoorbeeld bacteriën op je huid zitten. Dit komt omdat een longontsteking ernstiger kan zijn dan een infectie op je huid. Je afweersysteem heeft zich meer aangepast aan mogelijk schadelijke infecties. Dit weten we uit een Amerikaans onderzoek waar ook Nederlandse universiteiten aan mee deden.

Extra risico

Je afweer tegen virussen en bacteriën is minder goed, als je een auto-immuun ziekte hebt. De afweer gaat dan niet alleen de infectie aanvallen, maar ook een deel van je eigen lichaam. Mensen met auto-immuun ziektes krijgen daarom soms medicijnen die hun afweer minder actief maken. 
Ook ontdekten onderzoekers dat bij oudere mensen een onderdeel van de afweer minder wordt. Daarom kunnen oudere mensen elk jaar een griepprik krijgen. 

Afweer minder goed

Bij sommige mensen werkt de afweer minder goed. Ze hebben meer kans om ziek te worden van bacteriën en virussen. Het lukt hun afweer minder goed om infecties te bestrijden. Soms komt dit door een erfelijke ziekte. Voorbeelden zijn IgA-deficiëntie, CVID en SCID. Als je met deze aandoening klachten krijgt, dan kunnen dokters die soms behandelen. 

Goed voor je afweer

Het is goed voor je afweer om genoeg te bewegen en gezond te eten. Genoeg slapen helpt ook. Net als zorgen dat je niet teveel stress hebt. Als je regelmatig je handen wast, kan dit infecties voorkomen. Tegen sommige infecties (bijvoorbeeld griep en corona) kun je je laten inenten.

Afwijkingen in genen die beschermen

Er zijn verschillende afwijkingen in genen bekend die er voor zorgen dat iemand beter beschermd is tegen sommige infecties. 
Zo zijn bijvoorbeeld mensen die drager zijn van de afwijking in het gen voor sikkelcelziekte, beter beschermd tegen malaria. Malaria is een ernstige ziekte, waar ieder jaar veel mensen aan overlijden. Omdat dragers van sikkelcelziekte beter beschermd zijn tegen malaria, zijn er in gebieden waar malaria vaak voorkomt veel mensen die de afwijking in dit gen hebben. 
Ook zijn sommige mensen beter beschermd tegen een infectie met het hiv virus. Bij hen zit een afwijking in een gen dat ervoor zorgt dat het virus veel minder goed cellen kan infecteren.

Onderzoeken naar gevoeligheid voor corona

Onderzoekers zijn heel benieuwd hoe het komt dat sommige mensen gevoeliger zijn voor een infectie met het corona-virus. Er zijn verschillende onderzoeken gestart, onder andere door het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daar wordt onderzoek gedaan bij een grote groep mensen uit het noorden van Nederland. Ze kijken naar het DNA van mensen die klachten hebben gehad die lijken op de klachten van een corona-infectie. En dat vergelijken ze met het DNA van gezonde mensen die geen corona-virus infectie hebben gehad. Zo kunnen ze misschien de plekken op het DNA opsporen die kunnen zorgen voor ernstige klachten bij een corona-virus infectie.
In dit artikel lees je meer over onderzoek naar DNA en vatbaarheid voor het coronavirus.

Ook worden er meerdere onderzoeken gedaan naar de gevolgen van corona voor vrouwen die zwanger zijn. Lees hier meer over de verschillende onderzoeken.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.