Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is dragerschap en wat zijn dragerschapstesten?

Onze erfelijke aanleg zit in onze genen. Van (bijna) elk gen heb je er twee: één heb je van je vader gekregen en één van je moeder. Genen zijn stukjes DNA. Ze bepalen voor een groot deel hoe we eruit zien, en zorgen dat ons lichaam goed werkt. Maar genen bepalen ook of we aanleg hebben voor erfelijke ziektes.

Drager recessieve ziekte is niet ziek

Soms is één van de twee genen van een paar anders dan normaal. Mensen met zo’n foutje (mutatie) heten ‘dragers’. Dragers van een recessieve ziekte hebben de afwijking in maar één van de twee stuks van hetzelfde gen. Zij merken hier niets van. Een drager is niet ziek (heel soms hebben dragers milde klachten). Er is niets aan hem of haar te zien. Dat komt omdat deze drager naast het afwijkende gen ook nog een gezond gen heeft dat goed werkt. Het gezonde gen overheerst.
Ook als een ziekte niet in je familie voorkomt, kun je drager zijn.

Dragerschapstest

Met een dragerschapstest (een vorm van erfelijkheidsonderzoek) is vast te stellen of je drager bent van een recessieve erfelijke ziekte. Voor deze test moet je bloed en soms wangslijm afgeven. Hier zit DNA in. In het DNA wordt gekeken of er een mutatie (fout) in het gen voor de ziekte zit. Soms wordt naar meerdere genen gekeken.

Aanleg voor een ziekte

Soms bedoelen mensen iets anders met ‘drager zijn’. Namelijk dat ze de aanleg hebben voor een bepaalde erfelijke ziekte. Ze zullen later ziek worden, of hebben er een hele grote kans op. Dan gaat het om autosomaal dominante aandoeningen, die je van één van je ouders kunt erven. Dat is bijvoorbeeld het geval bij erfelijke aanleg voor borstkanker, Lynch syndroom, Polyposis of erfelijke hartritmestoornissen. Heeft een van je ouders zo’n ziekte, dan kun je een DNA-onderzoek laten doen.

Terug naar Ben ik drager?

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.