Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar moet ik op letten bij een dragerschapstest?

Wil je misschien een dragerschapstest laten doen, omdat jullie een kind willen en je wil laten bepalen of jullie allebei drager zijn van dezelfde ziekte? Dan zijn er dingen waarop je kunt letten.

Betrouwbaarheid uitslag

Bij de dragerschapstest onderzoeken ze alle bekende afwijkingen in een gen die de oorzaak kunnen zijn voor een erfelijke ziekte. Soms zijn nog niet alle afwijkingen in genen voor een ziekte bekend.

Als de uitslag is dat je geen drager bent van een erfelijke afwijking, dan  ben je waarschijnlijk geen drager. Maar heel soms kan iemand dus toch wel drager zijn, omdat die een afwijking in een gen voor de ziekte heeft die ze nog niet ontdekt hebben en niet met de test onderzocht hebben.

Hoe krijg je de uitslag?

Soms krijg je alleen als je allebei drager bent van dezelfde ziekte dit te horen. Als maar een partner drager is van een ziekte de andere partner niet, dan krijg je dit niet te horen. Want dan hebben jullie niet meer kans op een kind met de erfelijke ziekte. 

Soms kan de ene partner eerst de test doen. Als blijkt dat de ene partner drager is van een erfelijke ziekte, dan kan de andere partner zich daarna laten testen.

Gevolgen familie

Als de uitslag van de test is dat je drager bent van een erfelijke ziekte, dan kan dat gevolgen hebben voor je familie. Sommige familieleden hebben dan ook kans om drager te zijn. 

Heb je hier vragen over, dan kun je die bespreken met een erfelijkheidsarts

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.