Waarom dragerschapstest?
Heb je meer kans om drager te zijn van een ziekte die erfelijk is? Dan wil je misschien laten testen of je drager bent. Als jij en je partner allebei drager zijn van dezelfde autosomaal recessief erfelijke ziekte, dan hebben jullie (toekomstige) kinderen allemaal kans op die ziekte. Ook van aandoeningen die X-gebonden erfelijk zijn, kan iemand soms drager zijn. Of je een dragerschapstest wilt laten doen, is een persoonlijke keuze. De erfelijkheidsarts kan je helpen bij het maken van een keuze.
Om over na te denken bij een dragerschapstest
- Als je misschien meer kans hebt om drager te zijn, dan heb je de keuze te staan om wel of geen test te doen. De keuze kan je onzeker maken. Misschien had je er liever (nog) niet over nagedacht.
- De uitslag van een dragerschapstest kan zijn dat jij en je partner geen drager zijn van dezelfde autosomaal recessief erfelijke ziekte. Of dat je geen drager bent van de X-gebonden erfelijke ziekte. Dan hebben jullie geen kans op een kind met die ziekte.
- Blijkt uit een dragerschapstest dat jij en je partner wel drager zijn van dezelfde autosomaal recessief erfelijke ziekte? Dan weet je dat je een kans van 1 op de 4 (25%) hebt op een kind met deze ziekte. Ook heb je een kans van 1 op 4 (25%) dat je kind de ziekte niet heeft. En je hebt een kans van 1 op 2 (50%) dat je kind de ziekte niet heeft, maar net als jullie drager is. Ben je drager van een X-gebonden erfelijke ziekte, dan kunnen sommige van je kinderen kans hebben op die ziekte of ook drager zijn. Die kansen zijn bij iedere zwangerschap hetzelfde.
- Als jullie kans hebben op een kind met een ziekte die autosomaal recessief of X-gebonden erfelijk is, dan hebben jullie verschillende keuzes.
- Als de uitslag is dat je drager bent van een erfelijke ziekte, dan kunnen sommige familieleden ook drager zijn.
- Als je ervoor kiest om geen dragerschapstest te doen, dan accepteren jullie dat je misschien kans hebt op een kind met een erfelijke ziekte.
- Als je voor de test kiest, dan kan het een tijdje duren voordat de uitslag binnen in. Het wachten op de uitslag kan spannend zijn.
- Als de uitslag is dat jullie allebei geen drager zijn van dezelfde autosomaal recessief erfelijke ziekte of van de X-gebonden erfelijke ziekte waarnaar onderzoek is gedaan, weet je nog steeds niet zeker dat je kind gezond zal zijn. Er is namelijk altijd een kleine kans op een kind met een andere (erfelijke) ziekte.
Wel of geen dragerschapstest; de keuze is aan jullie. Het is belangrijk dat je genoeg informatie hebt om een beslissing te nemen die bij jullie past.
Als jullie dat willen, kunnen de verschillende zorgverleners van een afdeling klinische genetica informatie geven. Je kunt vragen stellen en ze kunnen jullie begeleiden bij het maken van een keuze.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.
Updatedatum: 30 september 2024