Erfelijk of niet
Een ziekte (of de aanleg voor een ziekte) kán erfelijk zijn als een verandering in een gen er een oorzaak van is. Maar er zijn veel verschillende manieren waarop veranderingen in genen een rol spelen bij een ziekte. Wat betekent dit voor jou? En voor je familie?
Welke ziektes zijn erfelijk?
Soms is een verandering in een gen een oorzaak van een (aanleg voor een) ziekte. Dan is DNA onderzoek vaak zinvol. Een erfelijkheidsarts (klinisch geneticus) kan je dan meer informatie geven. Bijvoorbeeld over de kenmerken van de ziekte en over de kans dat je de ziekte door kunt geven aan (toekomstige) kinderen. En hoe het zit met andere familieleden: kunnen zij de ziekte ook hebben of krijgen? Meer informatie over hoe je een (erfelijke aanleg voor een) ziekte kunt erven?
Genen én andere oorzaken
Niet altijd komt een ziekte alleen door veranderingen in genen. Ook andere dingen kunnen rol spelen, zoals leefstijl en omgevingsfactoren. Dit noemen we multifactorieel. Dit betekent niet dat je zulke ziektes altijd kunt voorkomen. Want vaak weten we nog niet precies hoe de ziekte ontstaat. Wel kun je de kans om een bepaalde ziekte te krijgen soms zelf kleiner maken, door rekening te houden met je leefstijl en met omgevingsfactoren.
Heb je een ziekte (in de familie) en wil je weten wat er bekend is over de rol van veranderingen in genen?
Typ dan de naam van deze ziekte in het vak: 'zoek op een ziekte of ander onderwerp' boven deze pagina. Of kijk in deze lijst.
Staat de ziekte die je zoekt er niet bij en wil je weten of deze erfelijk is? Of heb je een andere vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20) (Mail) ons.