Overslaan en naar de inhoud gaan

Bloedtest (NIPT) bij zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen kunnen met een test laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat hun kind bepaalde chromosoomafwijkingen heeft. Deze test heet de NIPT.

Bloedtest

Bij de NIPT (niet-invasieve prenatale test) wordt met bloed van de zwangere vrouw onderzoek gedaan. Ze kijken dan of er aanwijzingen zijn dat het kind downsyndroom (trisomie 21), edwardssyndroom (trisomie 18) of patausyndroom (trisomie 13) heeft.

Bij de eerste afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog krijg je de vraag of je meer wil weten over de NIPT en het onderzoek naar lichamelijke afwijkingen. Als je die informatie wilt hebben, krijg je een uitgebreid gesprek. Je leest hier meer over de NIPT.

De NIPT kan ook andere chromosoomafwijkingen vinden bij het kind, in de placenta (moederkoek) en in zeer zeldzame gevallen ook bij de zwangere zelf. Dat noemen we nevenbevindingen.

Een zwangere vrouw beslist zelf of ze de NIPT wil laten doen. 

Joris en Tamar kozen voor de NIPT met nevenbevindingen. De uitslag was dat hun baby mogelijk een afwijking had. Het vervolgonderzoek duurde nog een paar weken. Lees hun verhaal.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.