Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlokkentest

Bij een vlokkentest halen ze een stukje van de moederkoek ('vlokken') uit de baarmoeder. Dit gebeurt via de vagina met een slangetje of via de buik met een naald. Met een echo kan de arts zien waar de moederkoek zit en op de goede plaats iets weghalen. In het laboratorium worden de vlokken onderzocht op een erfelijke ziekte of chromosoomafwijking.

Uitslag vlokkentest

Een vlokkentest wordt gedaan in een centrum voor prenatale diagnostiek. Dit gebeurt rond de twaalfde tot veertiende week van de zwangerschap. Je gynaecoloog kan je vertellen wanneer de vlokkentest gedaan kan worden.

De uitslag is er meestal na 3 tot 5 werkdagen, afhankelijk van het type onderzoek. Je hoort de uitslag van het centrum voor prenatale diagnostiek of van de klinisch geneticus.

Overwegingen

  • Een vlokkentest geeft in 98 tot 99 van de 100 gevallen (98-99%) zekerheid of je kind wel of niet de aandoening heeft waar onderzoek naar gedaan is.
  • Een vlokkentest brengt een klein risico op een miskraam met zich mee. Dit gebeurt bij ongeveer 2 op de 1000 vlokkentesten (0,2%).

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Terug naar: DNA-onderzoek ongeboren kind