Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragerschapstesten als je partner familie is

Zijn jij en je partner (verre) familie van elkaar en willen jullie een kind? Als je biologische familie bent, heb je meer kans om zonder het te weten allebei drager te zijn van de aanleg voor dezelfde autosomaal recessieve ziektes. Dan hebben jullie meer kans dat jullie een kind krijgen met die ziekte. Soms kun je een dragerschapstest doen.

Als je een relatie hebt met iemand uit je familie

Het komt voor dat mensen uit dezelfde familie een relatie met elkaar krijgen. Meestal gaat het om een (achter)neef en (achter)nicht. Mensen uit dezelfde familie zijn bloedverwanten van elkaar. Als zij samen kinderen krijgen, heeft ieder kind iets meer kans op een erfelijke ziekte. 

Kans op een aandoening

Als jij en je partner familie van elkaar zijn en jullie krijgen samen een kind, is de kans op een aangeboren ziekte bij jullie kind iets hoger. Dit geldt vooral voor ziektes die autosomaal recessief erfelijk zijn. Bij familieleden is de kans groter dat zij allebei drager zijn van dezelfde ziekte. Dat komt omdat familieleden dezelfde voorouders hebben. Dezelfde erfelijke fouten kunnen zo van generatie op generatie worden doorgegeven. Hoe nauwer de verwantschap is, hoe meer kans. Voor een volle neef en nicht is de kans op een kind met een aangeboren ziekte ongeveer 4 tot 6 op de 100 (4 tot 6%). Partners die geen familie van elkaar zijn, hebben een kans van ongeveer 2 tot 3 op 100 (2 tot 3%) op een kind met een aangeboren ziekte. 

Dragerschapstest voor paren

Heb jij een relatie met iemand uit je familie en willen jullie samen een kind? Dan kun je laten onderzoeken of jullie beide drager zijn van dezelfde ziekte die autosomaal recessief erfelijk is. Als dat zo is, dan heeft ieder kind een kans van 1 op 4 (25%) op deze ziekte. Misschien komt er een ziekte in de familie voor die op een andere manier erfelijk isJe kunt dit bespreken met de huisarts of bij een verloskundige met een kinderwensspreekuur. Je kunt verwezen worden naar de klinisch geneticus (erfelijkheidsarts). De kosten voor het DNA-onderzoek worden dan waarschijnlijk betaald door de zorgverzekering. Het gaat wel ten koste van je eigen risico. Je kunt dit navragen bij je zorgverzekeraar.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Updatedatum: 18 juli 2025