Overslaan en naar de inhoud gaan

Omphalocèle

Een omphalocèle is een aangeboren afwijking van de buik. Dan is in de zwangerschap de wand van de buik van het kind niet goed dicht gegaan. Er zit een gat bij de navel waar een deel van de organen doorheen steken. Daar zit meestal een laagje (vlies) omheen.

Een omphalocèle kan klein of groot zijn. Bij een kleine omphalocèle steekt een deel van de darmen naar buiten. Bij een grote omphalocèle kunnen ook andere (delen van) organen naar buiten steken, zoals de maag en de lever.

Omphalocele heeft ook gevolgen voor de borstkas. De organen in de buik geven steun bij de groei van de borstkas. Maar als de organen niet op hun plek zitten, wordt de borstkas vaak niet goed aangelegd. Hierdoor is er minder ruimte voor de longen. Zo kunnen de longen niet goed ontwikkelen. Baby’s met omphalocèle hebben daarom soms moeite met ademhalen.

Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat het ongeboren kind langzamer groeit. Ook worden baby’s met omphalocèle vaak te vroeg geboren.

Baby’s met omphalocèle hebben ook vaak last van brandend maagzuur en hebben moeite met eten. Deze problemen gaan niet altijd over na de behandeling.

Een omphalocèle kan de enige afwijking zijn bij het kind. Maar vaak heeft het kind ook andere afwijkingen, zoals aan het hart. Bij bijna de helft is een omphalocèle onderdeel van een andere aandoening, zoals het Beckwith-Wiedemann syndroom, trisomie 13, of trisomie 18.

De kansen om te overleven, en de klachten die het kind aan omphalocèle kan overhouden kunnen per kind verschillen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Omfalocele
   Open buik
   Navelstrengbreuk
   Omphalocele
   Abdominal hernia
   Abdominal wall defect

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een omphalocèle kan meestal vroeg in de zwangerschap worden gezien met een echo.

   Als er een omphalocèle is, kan prenataal onderzoek worden aangeboden, om te kijken of de baby meer afwijkingen heeft.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Als van tevoren bekend is dat een ongeboren kind een omphalocèle heeft, zal de bevalling in een ziekenhuis plaatsvinden. Soms is een keizersnede nodig. Na de geboorte kunnen met één of meerdere operaties de organen terug in de buik worden gestopt waarna de buikwand word dichtgemaakt.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de 5.000 levend geboren kinderen heeft een kleine omphalocèle. Ongeveer 1 op de 10.000 levend geboren kinderen heeft een grote omphalocèle.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Meestal treedt omphalocèle spontaan op. Het is dan niet geërfd van de ouders. Mensen met een kind met omphalocèle, hebben een kleine kans dat hun volgende kind deze aandoening ook zal hebben.

   Als de omphalocèle onderdeel is van een erfelijk syndroom, geldt de manier van overerven van het syndroom.