Microftalmie
Microftalmie is een aangeboren aandoening van de ogen. De ogen zijn niet helemaal goed gevormd tijdens de zwangerschap. Ze zijn kleiner. En soms heeft iemand helemaal geen ogen; dat heet anoftalmie.
Bij microftalmie kan iemand één kleine oogbol en een normaal oog hebben, maar ook de beide oogbollen kunnen klein zijn. Verder kunnen er ook delen van het oog niet aangelegd zijn. Dit heet coloboom. Soms missen er dan delen van het regenboogvlies (iris), de oogzenuw of het netvlies.
Daarnaast kunnen de lenzen in de ogen troebel zijn (cataract). Soms is het hoornvlies te klein (microcornea). Hoeveel iemand met microftalmie kan zien, verschilt per persoon.
Er zijn waarschijnlijk meerdere oorzaken voor het ontstaan van microftalmie. Soms is er een bekende oorzaak, zoals een verandering in het erfelijke materiaal (DNA). Ook kan het door andere factoren komen, zoals bepaalde infecties tijdens de zwangerschap. Vaak is de oorzaak niet duidelijk.
Microftalmie komt bij de meeste mensen als enige aandoening voor.
Bij 2 tot 3 op de 6 mensen (een derde tot de helft) is het een kenmerk van een andere aandoening of syndroom. Bijvoorbeeld van Trisomie 13 of CHARGE syndroom.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Microphthalmia
Isolated anophthalmia-microphthalmia syndrome
Microphthalmia-anophthalmia-coloboma spectrum
MAC spectrum -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Een arts kan de diagnose microftalmie stellen met de bovenstaande kenmerken. Vaak doet hij/zij hiervoor ook een echo of MRI. Soms is genetisch onderzoek mogelijk.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Microftalmie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Als een of beide ogen te klein zijn, kan een prothese helpen voor een goede ontwikkeling van de botten rondom de ogen. Later kan gekozen worden voor een kunstoog of kunstogen.
Bij cataract kan een operatie nodig zijn. Als er microftalmie aan één oog is, kan een bril met extra stevige glazen helpen bij de bescherming van het normale oog. -
Hoe vaak komt het voor?
Microfthalmie komt voor bij ongeveer 1 op de 10.000 mensen.
-
Is deze ziekte erfelijk?
De op zichzelf staande vorm van microftalmie is soms autosomaal recessief erfelijk. Vaak is microftalmie niet erfelijk, en is iemand de enige in de familie met microftalmie.
Als microftalmie onderdeel is van een erfelijke aandoening, dan bepaalt die aandoening de manier van overerven. -
Kinderwens
Heeft iemand in de familie microftalmie? Of andere kinderen risico hebben om ook microtfalmie te krijgen, hangt af van de oorzaak van de microftalmie. De arts van de persoon met microftalmie kan hier waarschijnlijk meer over vertellen.
Tijdens de zwangerschap kan soms met een echo gezien worden of het ongeboren kind microftalmie heeft. -
Meer info voor patiënten
- Huisartsenbrochure Anoftalmie en Microftalmie. Verschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP, de NHG en de patiëntenorganisaties. Bij deze brochure horen apart te downloaden brieven voor:huisartspatiënt
- Werkgroep Anof-/Microftalmie van Vereniging Oog in Oog
- Oogvereniging
- Genetics Home Reference
- Lenz microphthalmia syndrome (GARD)
-
Meer info voor artsen
- Huisartsenbrochure Anoftalmie en Microftalmie. Verschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP, de NHG en de patiëntenorganisaties. Bij deze brochure horen apart te downloaden brieven voor:huisartspatiënt
- GeneReviews
- OMIM
- Isolated microphthalmia-anophthalmia-coloboma (Orphanet)
- Orphanet Microftalmie als kenmerk van een aandoening
-
Expertisecentra
-
- Centrum voor Genetische Oogaandoeningen Rotterdam
- Afdeling Oogheelkunde
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 704 0135
- info.oogheelkunde@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-