Overslaan en naar de inhoud gaan

Hydrocefalus

Bij een hydrocefalus (waterhoofd) is er te veel hersenvocht in de hersenen. Dit komt omdat het hersenvocht niet goed weg kan. Soms is hydrocefalus aangeboren en soms ontstaat het later in het leven. De hersenen kunnen door hydrocefalus beschadigen. Of er schade is en hoe ernstig dat is kan van persoon tot persoon verschillend zijn.  

Bij een baby of peuter kind ziet hydrocefalus er vaak uit als een groot hoofd. Kinderen met hydrocefalus geven soms over. Andere kinderen zijn erg slaperig en/of zijn sneller geprikkeld. Ook kan het kind moeite hebben met drinken. Soms groeien ze niet goed en sommige kinderen voelen slap aan. Door de hydrocefalus kan het kind problemen krijgen met bewegen en heeft het soms minder gevoel in het lichaam. Er zijn kinderen met deze aandoening die problemen hebben met zien. Bij sommige kinderen blijven de ogen naar beneden staan. Ook kan het kind hoofdpijn of epilepsie hebben.

Bij oudere kinderen en volwassenen met hydrocefalus kan de schedel niet meer groter worden. Zij hebben vaak last van hoofdpijn, misselijkheid en wazig of dubbel zien. Soms krijgen ze problemen met denken en dingen onthouden. Ook kan iemand problemen met het evenwicht en met bewegen hebben. Sommige mensen kunnen hun plas niet meer goed ophouden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Waterhoofd
      Hydrocefalie
      Hydrocephaly

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Een dokter kan denken aan hydrocefalus als iemand de kenmerken heeft zoals die hier boven staan. Een dokter kan bepalen of iemand inderdaad hydrocefalus heeft met een echo of door een MRI of CT-scan.

      Als een dokter denkt dat het om een erfelijke vorm kan gaan is het mogelijk om DNA-onderzoek te doen.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Hydrocefalus wordt behandeld door met een operatie een buisje (shunt of drain) in de hersenkamers te plaatsen. Dan kan het hersenvocht weglopen. De druk in de hersenen neemt dan af. Later wordt de shunt of drain in een bloedvat of in de buikholte geleid. De behandeling kan de klachten verhelpen. Soms gaan de klachten vanzelf weg.

    • Hoe vaak komt het voor?

      Aangeboren hydrocefalus komt voor bij ongeveer 1 tot 2 op 1.000 baby’s.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      Aan de buitenkant van de hersenen zitten bloedvaten en hersenvocht. Het hersenvocht stroomt de hele tijd door ruimtes in de hersenen, dat zijn de hersenkamers. Iedere dag wordt er nieuw hersenvocht gemaakt en weer opgeruimd naar de bloedvaten.Tussen die hersenkamers is een verbinding.

      Maar bij iemand met hydrocefalus kan het hersenvocht niet goed doorstromen. Dat komt doordat de verbinding tussen de hersenkamers te smal is geworden, of afgesloten is. Soms wordt er zoveel hersenvocht gemaakt, dat het niet meer genoeg opgeruimd kan worden. Doordat er teveel hersenvocht is, komen de hersenen in de verdrukking en krijgt iemand klachten.

      Het is niet altijd duidelijk waarom iemand hydrocefalus heeft. De oorzaken die we kennen zijn bijvoorbeeld bepaalde aandoeningen, bloedingen in de hersenen, sommige infecties, verwondingen aan het hoofd of bepaalde infecties van de moeder tijdens de zwangerschap.

      Soms is er een erfelijke oorzaak. Er zijn meerdere afwijkingen in genen bekend die de oorzaak kunnen zijn van een erfelijke vorm van hydrocefalus.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Meestal is hydrocefalus niet erfelijk.

      De erfelijke vormen van hydrocefalus kunnen op verschillende manieren erfelijk zijn. Je kunt hydrocefalus erven als een van je ouders de afwijking in de genen heeft. Dit heet autosomaal dominante overerving. Je kunt hydrocefalus krijgen als je van allebei je ouders het foutje erft. Dit heet autosomaal recessieve overerving. Of hydrocefalus kan ook X-gebonden recessief erfelijk zijn.

    • Kinderwens

      Hebben jullie kans op (nog) een kind met een erfelijke vorm van hydrocefalus en willen jullie graag kinderen? Dan heb je verschillende keuzes. Praat er over met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. 

      Of embryoselectie (PGT) in jullie situatie mogelijk is, kun je bespreken met je arts. 

      Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden. Bespreek dan de mogelijkheden met je arts vóórdat je zwanger bent.