PGT: voor wie en waar?
Bij PGT (embryoselectie) worden eicellen buiten de baarmoeder bevrucht en onderzocht. Een vruchtje zonder de erfelijke aanleg wordt in de baarmoeder geplaatst.
Ivf-behandeling
Bij PGT word je niet op de gewone manier zwanger. Er is een ivf-behandeling nodig. En soms ook ICSI. De vrouw krijgt hormonen en er worden eicellen weggehaald. In het laboratorium worden meerdere eicellen bevrucht met de zaadcellen van de man. De vrouw krijgt geen ivf-behandeling omdat zij onvruchtbaar is, maar omdat de bevruchte eitjes onderzocht moeten kunnen worden.
Ivf-behandeling wordt gedaan bij het Maastrichts Universitair Medisch Centrum (MUMC), het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Academisch Medisch Centrum (AMC), in Amsterdam.
Embryo zonder de aanleg
Vervolgens wordt onderzocht of het vruchtje een fout heeft in het gen, waardoor het kind de ziekte kan krijgen. Dit onderzoek van het vruchtje gebeurt alleen in Maastricht (MUMC).
Dan worden één (of soms twee) embryo’s zonder de erfelijke aanleg in de baarmoeder geplaatst. Als het vruchtje zich innestelt, dan is de vrouw zwanger van een kind dat de erfelijke aanleg niet heeft.
Wanneer PGT
PGT is niet bij alle erfelijke aandoeningen mogelijk, maar bij verschillende ernstige erfelijke aandoeningen wel. Bijvoorbeeld bij cystic fibrosis, erfelijke borst- en eierstokkanker, de ziekte van Duchenne, en sommige chromosoomafwijkingen. Hier vind je de lijst met aandoeningen waarvoor PGT mogelijk is.
Staat de aandoening waar het bij jullie om gaat, niet op deze lijst? Dan kun je dit met je gynaecoloog of erfelijkheidsarts bespreken. In het PGT-gesprek wordt naar jullie persoonlijke situatie gekeken en bekeken welke mogelijkheden er zijn.
Een andere voorwaarde is dat de man en vrouw voldoen aan de voorwaarden voor ivf. Om dit te kunnen bepalen, worden jullie onderzocht.
Lees meer op de website van PGT Nederland.
Aanmelden voor PGT
Is PGT in jullie geval mogelijk? Dan kan je gynaecoloog of klinisch geneticus jullie aanmelden voor een gesprek bij het Maastrichts Universitair Medisch Centrum. Of bij één van de andere ziekenhuizen waar de ivf-behandeling wordt gedaan. Jullie krijgen dan eerst een voorbereidend onderzoek om te bepalen of jullie ivf kunnen laten doen. Zo ja, dan kan een ivf-behandeling gepland worden. Alles bij elkaar duurt het vaak een half jaar tot een jaar voor je met de behandeling kunt starten.
De zorgverzekering vergoedt drie behandelingen. Als je een kind hebt gekregen na PGT, dan kun je als jullie nog een kind willen vaak opnieuw een vergoeding krijgen voor de behandeling. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar. Het kan wel ten koste gaan van je eigen risico.
Op de site van PGT Nederland vind je alle informatie.
Lees ook over de ervaringen van Sebastiaan.
Terug naar: Embryoselectie/PGT.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.
Updatedatum: 30 december 2021