Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Milroy

De ziekte van Milroy is een erfelijke ziekte van het lymfestelsel. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). Een lymfe is een klier. Het lymfestelsel maakt en vervoert vloeistof en cellen, die belangrijk zijn bij onze afweer. Onze afweer beschermt ons tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën of een virus.

Baby’s met de ziekte van Milroy krijgen, vaak kort na hun geboorte, lymfoedeem in hun onderbenen en voeten. Lymfoedeem is een abnormale zwelling van lymfevocht. Deze zwelling zit meestal aan beide kanten van het lichaam. Hoeveel lymfeoedeem er is, verschilt per kind.

Jongens met de ziekte van Milroy hebben soms een goedaardige zwelling met vocht in de balzak. Ook kunnen ze afwijkingen aan de urinebuis (plasbuis) hebben. Dat is de buis van de blaas naar buiten.
Ook kunnen de nagels van de tenen schuin omhoog staan. Verder kunnen er wrat-achtige bultjes op de huid zitten. De aders in de benen zijn vaak goed te zien.

Sommigen krijgen cellulitis; dat is een ontsteking van de huid en van het bindweefsel. Hierdoor kan het lymfestelsel beschadigen. Cellulitis komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Door cellulitis kan de zwelling in de onderbenen toenemen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Milroy(’s) disease
   Congenital familial lymphedema
   Nonne-Milroy lymphedema
   Hereditair lymfoedeem type 1
   Hereditary lymphedema type I
   Milroy congenital lymphedema

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan de ziekte van Milroy vaststellen met de kenmerken die hierboven staan. Soms doet hij/zij onderzoek van het lymfestelsel. Meestal kan de diagnose bevestigd worden met genetisch onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De ziekte van Milroy kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Voor de zwellingen kunnen steunkousen gebruikt worden. Soms is ook massage van de aangedane onderbenen mogelijk. Bij cellulitis kan een arts antibiotica voorschrijven. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   Hoe vaak de ziekte van Milroy voorkomt, is niet precies bekend.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De ziekte van Milroy erft autosomaal dominant over. Sommige mensen met de erfelijke aanleg van de ziekte krijgen er geen klachten van. Soms is iemand de eerste en enige in de familie met de aandoening (nieuwe mutatie).

  • Meer info voor artsen