Overslaan en naar de inhoud gaan

Shwachman-Diamond syndroom

Shwachman-Diamond syndroom (SDS) is een aangeboren aandoening aandoening van het beenmerg, de botten en de alvleesklier. De oorzaak is een verandering in het erfelijke materiaal. 

Een kind met Shwachman-Diamond syndroom is meer vatbaar voor infecties. Dit komt omdat het beenmerg minder goed werkt. In het beenmerg worden de bloedcellen gemaakt. Witte bloedcellen zijn belangrijk voor de afweer, rode bloedcellen vervoeren zuurstof en bloedplaatjes zorgen voor de stolling. Bij Shwachmand-Diamond syndroom maakt het beenmerg minder bloedcellen. Daardoor kan een kind met dot syndroom gevoeliger zijn voor infecties (tekort aan witte bloedcellen). Ook kan hij/zij last hebben van bloedarmoede (tekort aan rode bloedcellen). Dan is het kind snel moe. Verder kunnen gemakkelijk blauwe plekken ontstaan en  het kan langer duren voordat er een korstje op een wond zit (tekort aan bloedplaatjes).

Daarnaast heeft een kind met Shwachman-Diamond syndroom vaak een vette ontlasting, omdat de alvleesklier (orgaan dat bij de maag ligt) minder goed werkt. De alvleesklier heeft als taak om te helpen bij het verteren van voedsel door het afgeven van enzymen. Bij dit syndroom kan het lichaam minder voedingsstoffen opnemen, omdat er minder verteringsenzymen zijn. Dan kan het kind ook minder groeien. Bij het opgroeien gaat het vaak beter met het verteren van voedsel. 

Ook kunnen er botproblemen zijn. Kinderen met Shwachman-Diamond zijn vaak kleiner dan leeftijdsgenoten. Verder kunnen er andere afwijkingen van het skelet zijn zoals een kippenborst.

Soms komen ook andere kenmerken voor zoals tandproblemen of huidafwijkingen. Bij ongeveer de helft van de kinderen is sprake van leerproblemen en/of een verstandelijke beperking. Verder is er meer kans op leukemie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN