Overslaan en naar de inhoud gaan

Klinefelter syndroom

Het Klinefelter syndroom komt alleen bij mannen voor. Zij worden met één of meer chromosomen teveel geboren. Namelijk de chromosomen die het geslacht bepalen. De kenmerken van het Klinefelter syndroom verschillen per persoon.

Chromosomen zitten in alle cellen van je lichaam. Je geslachtschromosomen bepalen of je vrouw of man bent. De vrouw heeft als geslachtschromosomen twee X-chromosomen (XX). De man heeft een X- en een Y-chromosoom (XY).

Meestal heeft een man met Klinefelter één extra X chromosoom, XXY dus. Maar er zijn ook andere vormen, vaak met ernstiger gevolgen.

Ook zijn er mannen met Klinefelter waarbij alleen in sommige lichaamscellen een extra X-chromosoom zit. Dit heet een mozaïek.

Vaak merk je niet dat een jongen Klinefelter heeft. Soms hebben ze meer tijd nodig om te leren praten. En iemand kan moeite met leren hebben. Meestal zijn jongens langer dan gemiddeld. Ook kunnen ze wat sneller moe zijn. Soms is er wat borstontwikkeling. In de puberteit blijft de groei van de zaadballen achter. Dan maken ze minder mannelijk geslachtshormoon (testosteron). Daarom kunnen mannen met Klinefelter onvruchtbaar zijn. Dit geldt soms niet voor mannen met een mozaïek-vorm. Soms is er ook botontkalking.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN