Overslaan en naar de inhoud gaan

Mozaïcisme

Soms zit een afwijking in een gen voor een aandoening in een deel van de cellen van je lichaam. Dan zit de afwijking in het gen niet overal in je lichaam, maar alleen in sommige delen. Soms krijg je dan minder kenmerken of zijn de kenmerken minder erg. Dit noemen we mozaïekvorm of mozaïcisme.

Mozaïcisme voor afwijkingen in de genen

Na de bevruchting gaan de cellen delen. Soms ontstaat dan in één van de cellen uit zichzelf een afwijking in een gen (mutatie). Die afwijking wordt daarna doorgegeven aan alle cellen die uit die ene cel ontstaan. Maar iemand heeft ook cellen zonder deze afwijking. Ook uit die cellen ontstaan nieuwe cellen, en die hebben de afwijking niet.

Zo krijgen sommige delen van het lichaam cellen met de afwijking en andere delen van het lichaam cellen zonder de afwijking.

mozaicisme

Mozaïcisme voor chromosoomafwijkingen

Iemand kan ook mozaïcisme hebben voor afwijkingen in chromosomen (chromosoomafwijkingen). 

Na de bevruchting gaan de cellen delen. Tijdens het delen van de cellen kan het gebeuren dat er iets fout gaat bij het verdelen van de chromosomen. Dan ontstaat er bijvoorbeeld één cel met 45 chromosomen en  één cel met 47 chromosomen. Terwijl in de cellen 46 chromosomen horen te zitten. De cellen met 46 chromosomen én de cellen met een afwijkend aantal gaan weer verder met delen. 

Zo krijg je in je lichaam cellen met een normaal aantal chromosomen en cellen met een afwijkend aantal chromosomen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Updatedatum: 14 augustus 2024