Overslaan en naar de inhoud gaan

Glaucoom

Bij glaucoom gaat iemand steeds wat minder goed zien. Meestal komt dit door een te hoge druk in de ogen.  Door die te hoge oogdruk kan de oogzenuw beschadigen. Soms is de oorzaak van glaucoom een afwijking in een gen. Maar ook andere dingen kunnen de kans op glaucoom groter maken.

Meestal begint glaucoom op middelbare leeftijd. Heel soms heeft een baby bij de geboorte al glaucoom, dan is het aangeboren.

Glaucoom begint ermee dat je aan de randen van wat je kunt zien (je blikveld), steeds minder gaat zien. Als er niets aan gedaan wordt, ga je ook recht vooruit steeds minder zien.

Een kind met aangeboren glaucoom heeft vaak grotere ogen dan normaal. De lenzen van de ogen zijn ook vaak troebel. Meestal zijn de ogen van een kind extra gevoelig voor licht.

Een kind kan alleen last hebben van aangeboren glaucoom. Maar het aangeboren glaucoom kan ook bij een syndroom horen. Dan heeft een kind ook nog andere kenmerken.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Glaucoma
      Aangeboren glaucoom

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      De oogarts kan denken aan glaucoom als iemand de kenmerken heeft die hier boven staan. De oogarts kan dan onderzoek van de ogen doen. Met DNA-onderzoek kan soms bevestigd worden dat het om glaucoom gaat.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Je kunt niet genezen van (aangeboren) glaucoom. Met een behandeling wordt geprobeerd meer schade aan de oogzenuw te stoppen. Maar de schade die al was, is niet te repareren. De behandeling bestaat uit medicijnen die ervoor zorgen dat de druk in het oog lager wordt. Soms is een laserbehandeling of operatie mogelijk.

    • Hoe vaak komt het voor?

      Ongeveer 100 op de 10.000 mensen (1%) ouder dan 40 jaar heeft glaucoom. Ongeveer 1 op de 10.000 kinderen wordt met glaucoom geboren.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      In het oog wordt steeds nieuw vocht gemaakt. In dit vocht zit voeding voor bepaalde delen van het oog. Normaal verdwijnt dit vocht weer, en wordt vervangen door nieuw vocht. Maar als er niet genoeg vocht weg gaat uit het binnenste van het oog, kan er te hoge oogdruk ontstaan.

      Soms ontstaat glaucoom niet door een te hoge druk in de ogen. Dan komt het omdat er te weinig bloed naar de oogzenuw gaat.

      Je kunt glaucoom krijgen door erfelijke aanleg en door andere factoren. We weten dat er meerdere fouten in genen zijn die kunnen zorgen voor aangeboren glaucoom. Kijk bij ‘Is deze ziekte erfelijk?’ voor meer informatie.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Ja, soms is glaucoom erfelijk. Aangeboren glaucoom kun je krijgen als je van beide ouders het gen met het foutje erft. Dit heet autosomaal recessieve overerving. Is aangeboren glaucoom een kenmerk van een erfelijk syndroom? Dan bepaalt de manier van overerven van dit syndroom of glaucoom erfelijk is.

      Er zijn verschillende dingen die een rol spelen bij het ontstaan van glaucoom.
      Je hebt meer kans op glaucoom:
      - als er glaucoom in de familie voorkomt
      - als je 40 jaar of ouder bent
      - als je van Afrikaanse of Aziatische afkomst bent
      - als je een hogere druk in de ogen hebt
      - als je erg bijziend of verziend bent

    • Expertisecentra
      • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.