Overslaan en naar de inhoud gaan

Glaucoom

Bij glaucoom gaat iemand steeds minder goed zien. Meestal komt dit door een te hoge druk in de ogen (oogboldruk). Zo ontstaat schade aan de oogzenuw. Soms is de oorzaak een afwijking in het DNA (erfelijk materiaal).

In het oog wordt steeds vocht aangemaakt. In dit vocht zit voeding voor bepaalde delen van het oog. Normaal gaat dit vocht weer weg. Maar als het vocht niet goed wordt afgevoerd, kan een te hoge druk in de ogen ontstaan. Dan hoopt het vocht zich op, en ontstaat glaucoom.

Soms ontstaat glaucoom niet door een te hoge druk in de ogen. Dan komt het omdat er te weinig bloed naar de oogzenuw gaat.

Glaucoom begint ermee dat iemand aan de randen van het blikveld minder gaat zien. Als er niets gebeurt, ziet iemand ook recht vooruit steeds minder. Dan wordt het centrale zien aangetast.

Meestal begint glaucoom op middelbare leeftijd. Heel soms heeft een kind bij de geboorte al glaucoom, dan is het aangeboren.

Een kind met aangeboren glaucoom heeft vaak grotere ogen dan anders. De ogen zijn ook vaak troebel. Meestal tranen de ogen aldoor. Vaak is een kind overgevoelig voor licht.
Een kind kan alleen aangeboren glaucoom hebben. Maar het kan ook bij een syndroom horen. Dan heeft het kind nog andere kenmerken.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Glaucoma
   Aangeboren glaucoom

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De oogarts kan glaucoom vaststellen als iemand kenmerken heeft die hierboven staan, en onderzoek van de ogen. Met DNA-onderzoek  kan heel soms de diagnose bevestigd worden.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Je kunt niet genezen van aangeboren glaucoom. Met een behandeling kan de schade aan de oogzenuw stoppen. Maar de schade die al was, is niet te herstellen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de druk in het oog met medicijnen. Soms is een laserbehandeling of operatie mogelijk. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 100 op de 10.000 mensen (1%) tussen de 40 en 50 jaar heeft glaucoom. Bij mensen die ouder zijn, liggen de aantallen hoger.
   Ongeveer 1 op de 10.000 kinderen wordt met glaucoom geboren.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Er zijn verschillende zaken die een rol spelen bij het ontstaan van glaucoom. Als er glaucoom in de familie voorkomt, is de kans groter om zelf glaucoom te krijgen.
   Verder is de kans groter bij mensen die 40 jaar of ouder zijn, en bij mensen van Afrikaanse afkomst. Als iemand een hogere druk in de ogen heeft en sterk bijziend of verziend is, is de kans op glaucoom ook groter.

   Aangeboren glaucoom erft autosomaal recessief  over. Is aangeboren glaucoom een deel van een erfelijk syndroom? Dan hangt de manier van overerven af van dit syndroom.

  • Expertisecentra

   Voor aangeboren glaucoom is door de minister van VWS geen Nederlands expertisecentrum aangewezen.