Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijke hartritmestoornissen

Stoornissen van het hartritme (niet erfelijk) komen veel voor. Hierbij slaat het hart te snel, te langzaam of onregelmatig. De meeste komen uit de boezem van het hart. Deze geven in principe niet echt problemen, maar meestal is er wel een behandeling nodig.

Ritmestoornissen vanuit een hartkamer zijn vaak gevaarlijker. De oorzaak is meestal een beschadiging aan het hart. Zoals na een hartinfarct of door veroudering. Hierdoor kan iemand hartkloppingen hebben of duizelig worden, flauwvallen en soms plotseling overlijden. Meestal beginnen de klachten bij lichamelijke inspanning en/of stress.

Soms zijn hartritmestoornissen erfelijk. Dan is er een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). Deze verandering heet: mutatie.

Mutaties kunnen van ouders op kind worden doorgegeven, waardoor veel familieleden de aanleg voor de ziekte kunnen hebben. Als je de mutatie hebt betekent dat alleen, dat je de 'aanleg' voor de ziekte hebt geërfd. Maar een déél van die mensen krijgt echt hartritmestoornissen. Meestal nog niet op jonge leeftijd, al komt dat soms wel voor.

Wanneer ze voor het eerst beginnen verschilt per ziekte en per mutatie.
Er zijn veel erfelijke aandoeningen die stoornissen van het hartritme kunnen geven.

Grofweg zijn er twee groepen:

  • De groep hartspierziekten: cardiomyopathieën. Dan heeft de hartspier een andere vorm gekregen.
    Voorbeelden zijn de verdikte hartspier: hypertrofische cardiomyopathie en de verwijde, dunne hartspier: gedilateerde cardiomyopathie. Ook is er ARVD (Aritmogene Rechter Ventrikel Dysplasie). ARVD is een ziekte waarbij vooral de rechter hartkamer een andere vorm heeft gekregen. Een cardiomyopathie kan hartritmestoornissen geven, maar er kunnen ook andere klachten zijn.
  • Bij de tweede groep ziet het hart er normaal uit, maar het werkt niet goed. De elektrische werking van het hart is verstoord. Daardoor kan het hart makkelijker op hol slaan.
    Voorbeelden zijn LQTS, Brugada syndroom en CPVT (Catecholamin induced Polymorphic Ventricular Tachycardia ofwel inspannings-gebonden kamerritmestoornissen).

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN