Overslaan en naar de inhoud gaan

Embryoselectie/PGD

Komt er bij jou of je partner (in de familie) een erfelijke ziekte voor of een chromosoomafwijking? Dan kun je met de dokter bespreken of embryoselectie een mogelijkheid is. Embryoselectie heet eigenlijk ‘Preïmplantatie Genetische Diagnostiek’ (PGD).

Voorkomen erfelijke ziekte

Bij PGD worden je eicellen buiten de baarmoeder bevrucht en daarna onderzocht. Een vruchtje zonder de erfelijke aanleg wordt in de baarmoeder geplaatst. Lukt de PGD? Dan voorkom je dat je zwanger raakt van een kind met (de aanleg voor) de erfelijke ziekte of chromosoomafwijking die in de familie zit. Lees wat PGD precies is, voor wie het bedoeld is en in welk ziekenhuis dit gebeurt.

Nadenken over PGD

IVF is zwaar

Voor PGD is een ivf-behandeling nodig. Een ivf-behandeling kan zwaar zijn. Het kan invloed hebben op je stemming. Het weghalen van eitjes doet meestal pijn. Het is een langdurige behandeling waarvoor je veel geduld nodig hebt en vaak naar het ziekenhuis moet. Op de website van Freya kun je hier meer over lezen.

Biologisch eigen kind

PGD geeft paren de mogelijkheid een biologisch eigen kind te krijgen zonder de erfelijke ziekte. Voor zover artsen weten heeft PGD geen invloed op de latere gezondheid van het kind.

Mag PGD wel?

Sommige mensen hebben bezwaren bij PGD. Zij zien embryo's vanaf het eerste begin als menselijk leven, dat bescherming verdient. Het past niet bij ieder geloof of overtuiging om op deze manier in de natuur in te grijpen.

Onzekerheid

Je weet niet zeker of het lukt. Ivf lukt niet altijd. Iets minder dan de helft van de mensen die kiest voor PGD, krijgt na drie ivf-pogingen uiteindelijk een kind.

Zwangerschap niet afbreken

De meeste kinderen die geboren worden na PGD hebben de erfelijke aanleg of ziekte niet. Bij een zwangerschap na PGD zullen ouders meestal niet voor de keus komen te staan een zwangerschap af te breken. (Behalve als er om andere redenen prenataal onderzoek wordt gedaan en het kind een andere ernstige aandoening blijkt te hebben)

Op de site van PGT Nederland vind je meer informatie. Lees ook het verhaal van Amir.

Terug naar Wat als je een erfelijke ziekte kunt doorgeven

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.