Overslaan en naar de inhoud gaan

Alopecia areata

Iemand met alopecia areata heeft kale plekken op het hoofd en/of het lichaam.

Alopecia areata is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte valt de afweer delen van het eigen lichaam aan. Dan krijgen mensen een ontsteking in het lichaam. En door die ontsteking kunnen weefsels en organen beschadigen. Normaal beschermt het afweersysteem het lichaam tegen ziekteverwekkers. Bij alopecia areata valt de afweer vooral de haarwortelzakjes aan.
Waarschijnlijk spelen afwijkingen in genen en omgevingsfactoren samen een rol bij het ontstaan van alopecia areata.

Hoeveel klachten iemand heeft, kan van persoon tot persoon verschillend zijn. Sommige mensen verliezen een deel van de haren op hun hoofd of op hun lichaam. Bij anderen groeit vooral het haar op het hoofd niet meer (alopecia totalis). En er zijn mensen bij wie al het haar op het hoofd én op het lichaam verdwijnt (alopecia universalis). Vooral donkere haren vallen uit en dan kunnen er witte haren achterblijven. Sommige mensen krijgen ook afwijkingen aan de nagels. Bijvoorbeeld dat nagels brokkelig zijn, of er zitten putjes en groeven in.

Alopecia kan plotseling ontstaan. We kunnen we niet goed voorspellen hoe de ziekte verloopt. Ook kan het tijdens het leven meerdere keren terugkomen. De aandoening kan veel invloed hebben op iemands zelfvertrouwen en kwaliteit van leven.

Mensen met alopecia en hun familieleden hebben vaker (ook) een andere auto-immuunziekte zoals: vitiligo of een autoimmuun schildklierziekte.

Er bestaat ook een autosomaal recessief erfelijke vorm van alopecia (alopecia universalis congenita). Kinderen die hiermee geboren worden krijgen nooit haar. Dat is een andere ziekte dan waar deze tekst over gaat.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      AA
      Alopecia circumscripta

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Meestal stellen artsen stellen de ziekte vast omdat iemand de kenmerken heeft die hierboven staan. Soms doen ze onderzoek van een stukje huid en/of van de haarwortels.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Bij de meeste mensen komen de haren op de kale plekken binnen enkele maanden tot jaren weer terug. Daarom wachten artsen soms met een behandeling. De behandelingen die er zijn, helpen niet altijd en kunnen bijwerkingen hebben. En ook als een behandeling wel werkt, dan kan dat tijdelijk zijn.
      Soms kan iemand met weinig of geen hoofdhaar er voor kiezen om een pruik of haarstukje te gaan dragen. Wanneer bijvoorbeeld de haren van de wenkbrauwen verdwenen zijn, dan kunnen soms met een medische tatoeage wenkbrauwen worden gemaakt

      Een psycholoog kan ondersteuning geven om met de ziekte om te kunnen gaan.

    • Hoe vaak komt het voor?

      Over de hele wereld krijgen ongeveer 2 van de 100 mensen (2%) ooit in hun leven alopecia areata.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      We weten nog niet precies wat de oorzaak van alopecia is. Maar we weten dat er afwijkingen in genen zijn die de kans op het krijgen van alopecia groter maken. De genen waarin tot nu toe afwijkingen gevonden zijn, spelen een belangrijke rol in het afweersysteem.
      Er wordt nog onderzoek gedaan naar afwijkingen in andere genen die een oorzaak kunnen zijn voor alopecia.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Alopecia komt vaak bij verschillende mensen in een familie voor.
      Waarschijnlijk is alopecia areata multifactorieel erfelijk. Dat betekent dat de ziekte ontstaat door afwijkingen in genen en omgevingsfactoren samen. We weten nog niet precies om welke omgevingsfactoren het gaat.

    • Kinderwens

      Heb je alopecia areata en wil je een kind? Dan kun je dit met je arts bespreken. Een autoimmuunziekte kan om verschillende redenen gevolgen hebben voor een zwangerschap.

      Omdat ze denken dat alopecia een multifactoriële ziekte is, kunnen artsen niet goed schatten wat de kans is dat een kind deze aandoening ook krijgt.

    • Expertisecentra
      • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.
    • Updatedatum

      31 augustus 2022