Vitiligo
Vitiligo is een aandoening van de huid. Je krijgt dan melkwitte vlekken op de huid en soms ook witte haren. Pigmentcellen in de huid maken een stofje aan dat de huid kleurt. Bij vitiligo gaan deze pigmentcellen op sommige plaatsen in de huid kapot en verliest de huid hier zijn kleur. Ook het haar kan zijn kleur hierdoor verliezen.
We weten niet precies hoe dat komt. Misschien is erfelijke aanleg een oorzaak. Ook kunnen bijvoorbeeld zwangerschap, wondjes op de huid of sommige ziektes invloed hebben. Waarschijnlijk is vitiligo een auto-immuunziekte.
Vitiligo kan op alle leeftijden voorkomen. Maar het begint meestal als je tussen de 10 en 30 jaar oud bent. De witte vlekken komen vooral voor op het gezicht, handen, voeten, oksels, ellebogen, knieën, geslachtsdelen en anus. Maar je kunt ook op andere plekken de witte vlekken krijgen.
Het kan van persoon tot persoon verschillen hoeveel vlekken iemand heeft, hoe groot ze zijn en welke vorm ze hebben. Om de witte vlekken heen kan een donkere rand zitten, maar dit is niet bij iedereen zo. Meestal krijgt iemand in de loop van de tijd meer en grotere witte vlekken. De vlekken kunnen tijdelijk ook kleiner worden.
Sommige mensen met vitiligo hebben een andere auto-immuunziekte, zoals diabetes of sommige ziekten van de schildklier.
Vitiligo is niet besmettelijk.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Hypopigmentatie
Leukoderma
Plaatselijke albinisme -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Een arts kan vitiligo vaak makkelijk herkennen als iemand de kenmerken heeft zoals die hier boven staan. Meer onderzoek is dan meestal niet nodig.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Vitiligo gaat niet over. Met de behandeling wordt geprobeerd de de kenmerken te verminderen. Vitiligo.nl heeft informatie over de verschillende behandelingen.
-
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 2 op de 100 Nederlanders heeft vitiligo: dat zijn ongeveer 240.000 mensen. Over de hele wereld heeft minimaal 1 op de 200 mensen vitiligo.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Bij vitiligo worden pigmentcellen door het lichaam aangevallen en kapot gemaakt. We weten niet precies wat de oorzaak van vitiligo is. Misschien speelt erfelijke aanleg een rol. Ook kunnen bijvoorbeeld zwangerschap, wondjes op de huid, operaties, sommige ziektes, zonnebrand en stress invloed hebben. Waarschijnlijk is vitiligo een auto-immuunziekte.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Vitiligo is multifactoriëel erfelijk. Dit betekent dat er zowel erfelijke aanleg, als factoren tijdens het leven een rol spelen bij het ontstaan van vitiligo.
-
Kinderwens
Heb je zelf vitiligo en wil je een kind? Dan is er een kans van ongeveer 6 op 100 (6%) dat je kind ook vitiligo krijgt.
Bij ongeveer 30 op de 100 mensen met vitiligo (30%) komt het bij meer mensen in de familie voor. -
Meer info voor patiënten
- Vitiligo.nlInformatie en lotgenotencontact
- VitiligoInformatie geschreven door een dermatoloog
- 'De hele dag door kreeg ik complimenten'Interview met Sharita, door vitiligo is ze bijna helemaal blank
- Wat is vitiligo?Eva van het Klokhuis legt uit wat vitiligo is. Bij mensen met vitiligo denkt het lichaam dat de pigmentcellen in de huid indringers zijn. Daarom breekt het lichaam deze cellen af. Daarom krijgt iemand witte plekken op de huid. Ruben met vitiligo laat zien hoe het er bij hem op zijn lichaam uit ziet.
- Ikhebdat.nlInformatie voor kinderen
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels
-
Meer info voor artsen
- Sectie Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP)Huisartsen kunnen vitiligo-patiënten direct naar de SNIP verwijzen: de huisartsen moeten dit dan wel duidelijk aangeven.
-
Expertisecentra
De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Vitiligo is niet zeldzaam.