Overslaan en naar de inhoud gaan

Vitiligo

Vitiligo is een aandoening van de huid. Je krijgt dan melkwitte vlekken op de huid en soms ook witte haren. Pigmentcellen in de huid maken een stofje aan dat de huid kleurt. Bij vitiligo gaan deze pigmentcellen op sommige plaatsen in de huid kapot en verliest de huid hier zijn kleur. Ook het haar kan zijn kleur hierdoor verliezen.

We weten niet precies hoe dat komt. Misschien is erfelijke aanleg een oorzaak. Ook kunnen bijvoorbeeld zwangerschap, wondjes op de huid of sommige ziektes invloed hebben. Waarschijnlijk is vitiligo een auto-immuunziekte.

Vitiligo kan op alle leeftijden voorkomen. Maar het begint meestal als je tussen de 10 en 30 jaar oud bent. De witte vlekken komen vooral voor op het gezicht, handen, voeten, oksels, ellebogen, knieën, geslachtsdelen en anus. Maar je kunt ook op andere plekken de witte vlekken krijgen.

Het kan van persoon tot persoon verschillen hoeveel vlekken iemand heeft, hoe groot ze zijn en welke vorm ze hebben. Om de witte vlekken heen kan een donkere rand zitten, maar dit is niet bij iedereen zo.  Meestal krijgt iemand in de loop van de tijd meer en grotere witte vlekken. De vlekken kunnen tijdelijk ook kleiner worden.

Sommige mensen met vitiligo hebben een andere auto-immuunziekte, zoals diabetes of sommige ziekten van de schildklier. 

Vitiligo is niet besmettelijk.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Hypopigmentatie
   Leukoderma
   Plaatselijke albinisme

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan vitiligo vaak makkelijk herkennen als iemand de kenmerken heeft zoals die hier boven staan. Meer onderzoek is dan meestal niet nodig.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Vitiligo gaat niet over. Met de behandeling wordt geprobeerd de  de kenmerken te verminderen. Vitiligo.nl heeft informatie over de verschillende behandelingen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 2% (2 op 100) van de Nederlandse bevolking heeft vitiligo: dat zijn ongeveer 240.000 mensen.
   Over de hele wereld komt vitiligo bij tenminste  0,5% (1 op de 200) van de bevolking voor.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Bij vitiligo worden pigmentcellen door het lichaam aangevallen en kapot gemaakt. We weten niet precies wat de oorzaak van vitiligo is. Misschien speelt erfelijke aanleg een rol. Ook kunnen bijvoorbeeld zwangerschap, wondjes op de huid, operaties, sommige ziektes, zonnebrand en stress invloed hebben.
   Waarschijnlijk is vitiligo een auto-immuunziekte.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Vitiligo is multifactoriëel erfelijk. Dit betekent dat er zowel erfelijke aanleg, als factoren tijdens het leven een rol spelen bij het ontstaan van vitiligo.

  • Kinderwens

   Heb je zelf vitiigo en wil je een kind? Dan is er een kans van ongeveer 6% (6 op 100) dat je kind ook vitiligo krijgt.
   Bij 30% van de mensen met vitiligo (3 op 10) komt het bij meer mensen in de familie voor.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Vitiligo is niet zeldzaam.