DNA van embryo’s aanpassen: voor welke ziektes en eigenschappen?
Nu mag het DNA van embryo’s nog niet worden aangepast. Maar voor welke ziektes of eigenschappen zou je het DNA van een embryo (eerste begin van een baby) in de toekomst misschien wel kunnen aanpassen?
Ziektes met als oorzaak een afwijking in één gen
Veel erfelijke ziektes ontstaan door een afwijking in één gen. Iemand die de afwijking in het gen voor zo’n ziekte heeft, heeft de erfelijke aanleg voor deze aandoening. In theorie kunnen onderzoekers de erfelijke aanleg weghalen door DNA in een embryo aan te passen. Als dit embryo zich ontwikkelt tot een baby, zal deze baby deze aandoening niet hebben.
Er zijn op dit moment enkele duizenden ziektes bekend waarbij een fout in een gen de oorzaak is van de ziekte. Voorbeelden zijn: cystic fibrosis, borstkanker met een erfelijke oorzaak of de ziekte van Huntington.
Meerdere oorzaken
Maar de meeste ziektes ontstaan door een erfelijke aanleg in combinatie met andere oorzaken. Het is meestal niet bekend om welke fouten in genen en welke andere oorzaken het precies gaat. Daarom kan bij deze ziektes het DNA in een embryo niet aangepast worden. Denk bijvoorbeeld aan hoge bloeddruk, astma, depressie of eczeem.
Eigenschappen
Ook bij eigenschappen van mensen zijn er behalve het DNA ook andere oorzaken. Voorbeelden zijn karakter en intelligentie. Voor een deel spelen genen mee bij hoe je karakter is, maar ook bijvoorbeeld door wat je meemaakt en met wie je omgaat. Deze eigenschappen zijn niet te veranderen door het aanpassen van DNA in een embryo.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20) (Mail) ons.
Update-datum: 20 juni 2024