Zwangerschapsdiabetes
Bij zwangerschapsdiabetes zit er te veel suiker in het bloed. Dit wordt tijdens de zwangerschap ontdekt. Waarschijnlijk krijgen vrouwen zwangerschapsdiabetes door een erfelijke aanleg, samen met andere factoren. Iemand is bijvoorbeeld te zwaar of heeft al eerder zwangerschapsdiabetes gehad.
Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat suiker (glucose) uit het bloed in het lichaam wordt opgenomen. Glucose geeft het lichaam energie. Hierdoor kun je denken en bewegen. Al je organen, van je hersenen tot je darmen, hebben glucose nodig.
Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam minder goed op insuline. Daarom maakt het lichaam bij de meeste vrouwen tijdens hun zwangerschap meer insuline. Maar soms wordt er te weinig insuline gemaakt. Daardoor kan er te veel suiker in het bloed blijven zitten. En krijg je een tijdelijke vorm van diabetes. Dit noemen we zwangerschapsdiabetes.
Van zwangerschapsdiabetes merk je niet altijd iets. Je kunt moe zijn, vaak moeten plassen en veel willen drinken. Je kunt ook jeuk hebben.
Zwangerschapsdiabetes kan gevolgen hebben voor de baby. De baby kan bij de geboorte te zwaar zijn. Daardoor kan de bevalling moeilijker zijn. Na de bevalling heeft de baby soms te weinig suiker in het bloed. Ook heeft een baby meer kans op geelzucht.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Diabetes gravidarum
Gestational diabetes
GDM -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters kunnen zwangerschapsdiabetes vaststellen met onderzoek van het bloed. Zwangere vrouwen die meer kans hebben om zwangerschapsdiabetes te krijgen, worden hierop onderzocht.
Meer kans op zwangerschapsdiabetes kan er zijn als:
- een vrouw in een eerdere zwangerschap ook zwangerschapsdiabetes had
- een vrouw te zwaar is
- een familielid diabetes type 2 heeft
- het ongeboren kind groter is dan gemiddeld
- je polycysteus-ovariumsyndroom hebt (PCOS)
- je van Afrikaanse, Zuid-Aziatische of Midden-Oosterse afkomst bent (bijvoorbeeld uit Turkije, Marokko, Pakistan, Suriname, Ghana of de Antillen). -
Is er behandeling voor deze ziekte?
Een vrouw met zwangerschapsdiabetes kan voedingsadviezen krijgen van een diƫtist. Een vrouw met zwangerschapsdiabetes wordt begeleid door een gynaecoloog. De gynaecoloog controleert de groei van de baby. Soms moet een vrouw een tijdje insuline gebruiken. Als de hoeveelheid suiker in het bloed weer goed is en de baby normaal groeit, dan kan de verloskundige de verdere zwangerschap begeleiden. Maar anders blijft de gynaecoloog de begeleiding doen.
Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben meer kans om diabetes type 2 te krijgen. Daarom is het advies om tot 5 jaar na de bevalling elk jaar hun bloedsuiker (glucose) te laten controleren door de huisarts.
-
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 5 op de 100 zwangere vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam van een vrouw minder goed op insuline. Dat komt door sommige zwangerschapshormonen. Daarom maakt het lichaam tijdens de zwangerschap bij de meeste vrouwen meer insuline. Maar soms gebeurt dit niet. Er wordt dan te weinig insuline gemaakt. Daardoor kan er te veel suiker in het bloed blijven zitten. En krijg je een tijdelijke vorm van diabetes. Dit noemen we zwangerschapsdiabetes.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Waarschijnlijk krijgen vrouwen zwangerschapsdiabetes door een erfelijke aanleg, samen met andere factoren (multifactorieel erfelijk).
Voorbeelden van andere factoren zijn:- een vrouw had in een eerdere zwangerschap ook zwangerschapsdiabetes
- een vrouw is te zwaar
- in de familie komt diabetes type 2 voor
- een vrouw heeft Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)
- het ongeboren kind is groter dan gemiddeld
- een vrouw is van Afrikaanse, Zuid-Aziatische of Midden-Oosterse afkomst (bijvoorbeeld uit Turkije, Marokko, Pakistan, Suriname, Ghana of de Antillen). -
Kinderwens
Vrouwen die eerder zwangerschapsdiabetes hadden, hebben bij een volgende zwangerschap een kans van 1 op 2 om het weer te krijgen.
Heb je eerder zwangerschapsdiabetes gehad en wil je een kind? Dan kun je dit het beste bespreken met je dokter. De dokter kan je advies geven over wat je kunt doen om de kans op zwangerschapsdiabetes kleiner te maken.
-
Meer info voor patiƫnten
- ZwangerschapsdiabetesInformatie van Thuisarts.nl
- ZwangerschapsdiabetesInformatie van de Diabetesvereniging Nederland (DVN)
- Zorgwijzer diabetes en zwangerschapBrochure van de DVN
- ZwangerschapsdiabetesInformatie van het Diabetesfonds
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels
-
Meer info voor artsen
- Zorgstandaard zwangerschapsdiabetesNederlandse diabetes federatie
- Differentiaal Diagnose DiabetesSystematisch overzicht van verschillende (sub)typen diabetes
- Prenatale zorg bij diabetes gravidarumOnderdeel van de Richtlijn prenatale zorg van de NVOG
-
Expertisecentra
De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Zwangerschapsdiabetes is niet zeldzaam.