Trombose
Bij trombose zit er een bloedstolsel in een bloedvat. Het bloedstolsel sluit het bloedvat een beetje of helemaal af. Dan kan het bloed daar niet (goed) langs. En krijgen de organen en andere cellen (weefsels) op die plek niet genoeg zuurstof. Je organen en weefsels hebben zuurstof nodig om hun werk goed te kunnen doen.
Bloed stroomt door onze bloedvaten. Op het moment dat je een wondje hebt, moet dat snel dicht gaan (stollen). Stollen betekent dat het bloed hard wordt. Daar zorgen bloedplaatjes en stollingsfactoren voor. Zo komt er een korstje op de wond. En stopt het bloeden. Maar bij trombose krijgt iemand een bloedstolsel zonder dat er een wondje is.
Je kunt in alle bloedvaten bloedstolsels krijgen. Maar meestal gaat het om trombose in een been of in de longen. Als het bloedstolsel in een been zit, heet dat een trombosebeen. Dan kan dat been dikker worden, omdat er vocht in het been blijft zitten. Ook kan iemand pijn krijgen in dat been. Verder kan het been blauw of rood worden en zwaar aanvoelen. Iemand kan ook een trombose arm krijgen.
Soms schiet een bloedstolsel los en blijft dit verderop in een bloedvat weer vast zitten. Dit heet een embolie. Een bloedstolsel in een been of de buik kan losschieten en naar de longen gaan. Dat is een longembolie. Bij een longembolie kan iemand moeite krijgen met ademhalen. Of kan iemand sneller gaan ademen. Hoesten en zuchten kan pijn doen. Ook kan iemand kan pijn op de borst of pijn tussen de schouderbladen hebben.
Door trombose kan iemand een hartinfarct of een herseninfarct krijgen. Dit kan gebeuren als door de trombose een bloedvat helemaal dicht gaat zitten. Dan krijgt het deel van het hart of de hersenen achter dat bloedvat te weinig zuurstof. En dat kan zorgen voor schade.
Heb je een vraag? Mail ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
-
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
-
Hoe vaak komt het voor?
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
-
Is deze ziekte erfelijk?
-
Kinderwens
-
Meer info voor patiënten
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra
-
Updatedatum