Overslaan en naar de inhoud gaan

Peutz-Jeghers syndroom

Peutz-Jeghers syndroom (PJS) is een erfelijke ziekte. De oorzaak is een foutje in een gen. Mensen met PJS hebben darmpoliepen en sproeten of donkere vlekken op hun huid (pigmentvlekken). Ze worden niet met kanker geboren, maar hebben als ze volwassen zijn een grotere kans op verschillende soorten kanker. Welke problemen iemand heeft, verschilt van persoon tot persoon. Niet iedereen zal elke vorm van kanker krijgen.

 Mannen en vrouwen hebben meer kans op:

  • Dikke darmkanker
  • Dunne darmkanker
  • Maagkanker
  • Alvleesklierkanker
  • Ook longkanker komt iets vaker voor

Vrouwen hebben ook een hogere kans op:

  • Borstkanker
  • Eierstokkanker
  • Baarmoederkanker
  • Baarmoederhalskanker

Kinderen met PJS krijgen heel soms een gezwel in de zaadbal of eierstok. Hierdoor kunnen ze eerder in de puberteit komen.

De poliepen kunnen in de maag, darmen neus en blaas zitten. Het zijn goedaardige gezwellen. Ze kunnen al vanaf de kinderjaren klachten geven. Poliepen in de darmen kunnen gaan bloeden. Dit is meestal niet te zien in de poep, maar hierdoor kan iemand wel bloedarmoede krijgen. De poliepen kunnen ook pijn doen en de darm kan verstopt raken. Een deel van de darm kan ook in het volgende deel van de darm schuiven (invaginaties). Hierdoor kan de darm afsluiten of een deel van de darm gaat dood.

De pigmentvlekken zitten meestal op het gezicht, in de mond, op de handen en voeten, en heel soms op de geslachtsdelen. De pigmentvlekken zijn niet gevaarlijk. Ze kunnen later weer verdwijnen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Peutz Jeghers syndrome
      PJS
      Intestinal polyposis-cutaneous pigmentation syndrome
      Lentiginosis, perioral
      Periorificial lentiginosis syndrome
      Polyposis, hamartomatous intestinal
      Polyposis, intestinal, II
      Polyps-and-spots syndrome

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Dokters kunnen denken aan Peutz-Jeghers syndroom als iemand de kenmerken heeft die hierboven staan. Door deze kenmerken en onderzoek van de poliepen kunnen ze vaststellen dat het om PJS gaat. Meestal weten ze na DNA-onderzoek zeker dat iemand PJS heeft. Maar soms wordt er geen foutje in een gen gevonden.  

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Peutz-Jeghers syndroom gaat niet over. Als bekend is dat iemand JPS heeft, zorgen controles ervoor dat problemen vroeg gevonden en behandeld worden. Als kanker vroeg wordt vastgesteld is de kans op genezing groter.

      Kinderen vanaf 10 jaar krijgen regelmatig lichamelijk onderzoek en onderzoek van de dunne darm. Volwassenen krijgen regelmatig onderzoek van de dikke en de dunne darm, de maag en soms de alvleesklier. Vrouwen kunnen ook extra controles krijgen van de borsten, baarmoeder en baarmoederhals.

      De poliepen kunnen bij een endoscopie of met operaties worden weggehaald. Als de darm verstopt raakt is er soms ook een operatie nodig.

    • Hoe vaak komt het voor?

      We weten  niet precies hoeveel mensen Peutz-Jeghers syndroom hebben. We denken dat het gaat om 1 tot 12 op de 300.000 mensen.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      De oorzaak van Peutz-Jeghers syndroom is een foutje in het STK11-gen. Het STK11-gen ligt op chromosoom 19, op de korte (p) arm op plek 13.3 (19p13.3).

      Dat foutje in het gen zorgt voor de klachten van dit syndroom.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Ja, Peutz-Jeghers syndroom is erfelijk. Iemand kan de ziekte krijgen als één van de ouders het foutje in het gen heeft. Dat heet autosomaal dominante erfelijkheid.  

      Soms is iemand de eerste in de familie met PJS. Dan is het foutje in het gen bij hem of haar zelf ontstaan. Dat heet een nieuwe mutatie. Hij of zij kan het gen met het foutje dan wel weer doorgeven aan de kinderen. Dan is PJS autosomaal-dominant erfelijk.

      Kinderen en volwassenen met PJS krijgen regelmatige controles om problemen op tijd te kunnen behandelen.
      Mensen met het Peutz-Jeghers syndroom worden niet geboren met kanker. Ze hebben wel een grotere kans op kanker.

    • Kinderwens

      Heb je kans op (nog) een kind met Peutz-Jeghers syndroom, en wil je een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt met je dokter overleggen wat je kunt doen. Als het nodig is, kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.

      Er is vaker embryoselectie (PGT) gedaan voor PJS. Je kunt dit met je dokter bespreken.

      Als jij of je partner PJS  hebt en je wilt zwanger worden, praat er dan over met je dokter voordat je zwanger kunt worden. De dokter kan je vertellen of er risico’s zijn tijdens de zwangerschap en wat je er aan kunt doen.
      Op de website kanker.nl vind je algemene informatie over kanker en een kinderwens.