Noordzeeziekte
Mensen met Noordzeeziekte hebben moeite met hun evenwicht (balans) en hebben epilepsie. De oorzaak is een afwijking in een gen. De voorouders van mensen met deze aandoening komen allemaal uit gebieden rond de Noordzee. Daarom heet deze aandoening Noordzeeziekte.
Baby’s met Noordzeeziekte hebben meestal wat slappere spieren. Ook leren deze kinderen meestal wat later zitten en lopen. Bij Noordzeeziekte beginnen de klachten meestal op jonge leeftijd, meestal tijdens of na een ziekte met koorts. Vaak krijgen kinderen dan moeite om hun balans te houden. Ook gaan hun spieren schokkende bewegingen maken, waar ze niets tegen kunnen doen. Veel kinderen krijgen daarom problemen met lopen. Ook kunnen ze moeilijk dingen met hun handen doen. Als ze ouder worden kunnen de meeste kinderen niet meer zelf lopen.
Vaak krijgen kinderen als ze kleuter zijn epilepsie. Het kan om verschillende soorten epilepsie-aanvallen gaan. Daarbij kan het lichaam stijf worden. Ook kunnen de spieren schokken of juist slap worden. Of kunnen kinderen een tijdje voor zich uit staren.
Kinderen met Noordzeeziekte kunnen problemen hebben met kauwen en slikken. Ze kunnen moeite hebben met praten. Sommige kinderen slapen niet goed. Bij sommige kinderen begint de puberteit later. Bij sommige kinderen zijn er vingers aan elkaar vastgegroeid (syndactylie). Soms hebben ze een holvoet of platvoet. Soms groeit hun rug krom. Dat heet scoliose.
Welke klachten iemand heeft en hoe ernstig ze zijn, verschilt van persoon tot persoon. Wel worden de klachten in de loop van de tijd steeds ernstiger. Koorts kan de klachten erger maken.
We weten nog maar weinig over hoe oud mensen met Noordzeeziekte kunnen worden. Sommige kinderen met deze ziekte zijn overleden door een ernstige epilepsieaanval of aan longontsteking.
Heb je een vraag? Mail ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
-
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
-
Hoe vaak komt het voor?
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
-
Is deze ziekte erfelijk?
-
Kinderwens
-
Meer info voor patiënten
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra
-
Updatedatum