Myasthenia gravis
Iemand myasthenia gravis (MG) heeft zwakke spieren. MG is een spierziekte. Om te kunnen bewegen worden er prikkels vanuit je hersenen naar je spieren gestuurd. Maar bij iemand met MG gaat dat niet goed. Welke kenmerken iemand heeft en hoeveel kenmerken, verschilt van persoon tot persoon. Vaak krijgen mensen met MG in de loop van de dag steeds minder kracht in hun spieren. Als ze dan uitrusten, gaat het vaak weer beter met de kracht in hun spieren.
De klachten van myasthenia gravis kunnen op elke leeftijd beginnen. Sommige mensen hebben alleen klachten van de spieren van de ogen. Iemand kan dan problemen krijgen met zien, omdat de oogleden zijn gaan hangen. Sommige mensen gaan dingen dubbel zien. Maar vaak krijgen mensen met MG ook nog andere klachten. Ook andere spieren van het gezicht kunnen zwakker worden. Dan kan iemand moeite krijgen met eten en praten. Ook kunnen emoties minder goed aan zijn of haar gezicht te zien zijn. Sommige mensen krijgen problemen met ademen. Vaak worden ook de spieren in de armen en benen zwakker.
Er zijn heel weinig kinderen die kenmerken hebben die lijken op myasthenia gravis. Zij hebben een andere, erfelijke aandoening: congenitale myasthenie.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
MG
-
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters kunnen denken aan myasthenia gravis als iemand de kenmerken heeft die hierboven staan. Ze kunnen vaststellen dat het om deze spierziekte gaat, door onderzoek van het bloed, de zenuwen en de spieren.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Myasthenia gravis kan niet genezen. Met bepaalde medicijnen wordt geprobeerd om de klachten minder te maken. Soms worden de klachten bij jonge mensen met MG minder, als de thymus met een operatie wordt weggehaald. Het gaat dan vooral om jonge mensen die de ziekte nog niet zo lang hebben.
-
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 1 op de 10.000 mensen heeft myasthenia gravis.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Om te kunnen bewegen worden er prikkels vanuit je hersenen naar je spieren gestuurd. Bij myasthenia gravis gebeurt dat niet goed. Dit komt doordat de eigen afweer de spieren aanvalt.
Normaal valt onze afweer alleen ziekteverwekkers aan. Ziekteverwekkers zijn bijvoorbeeld bacteriën, virussen, schimmels of parasieten.
Aandoeningen waarbij de afweer (delen van) het eigen lichaam aanvalt, zijn auto-immuunziekten. MG is een auto-immuunziekte. -
Is deze ziekte erfelijk?
Waarschijnlijk kun je Myasthenia gravis krijgen door erfelijke aanleg en andere zaken samen. Dit heet multifactoriëel erfelijk. Maar we weten nog niet welke erfelijke aanleg en zaken er precies een rol bij spelen.
Er zijn heel weinig kinderen die kenmerken hebben die lijken op myasthenia gravis. Zij hebben een andere, erfelijke aandoening: congenitale myasthenie.
-
Kinderwens
Vrouwen met MG die zwanger willen worden, wordt aangeraden dit met haar neuroloog te bespreken. De arts kan ingaan op de risico’s die er tijdens een zwangerschap kunnen zijn voor jou en je baby. En vertellen wat je er aan kunt doen.
-
Meer info voor patiënten
- Vereniging Spierziekten NederlandInformatie en lotgenotencontact
- Myasthenieën expertisecentrumInformatie voor patiënten met myasthenia gravis
- Huisartsenbrochure Myasthenia gravisVerschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP en NHG. Bij deze brochure horen een apart te downloaden brief voor:huisartspatiënt
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels
- Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels, met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken voorkomen
-
Meer info voor artsen
- Myasthenieën expertisecentrumInformatie voor zorgverleners
- Myasthenieën expertisecentrumCollegiaal consult
- Huisartsenbrochure Myasthenia gravisVerschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP en NHG. Bij deze brochure horen een apart te downloaden brief voor:huisartspatiënt
- Orphanet
- OMIM
-
Expertisecentra
- Amsterdam UMC Expertisecentrum voor Spierziekten
- LUMC Expertisecentrum voor Zeldzame Neuromusculaire Ziekten
- UMC Utrecht Expertisecentrum voor Neuromusculaire Ziekten
- Radboudumc Expertisecentrum voor Spierziekten
- Maastricht UMC+ Expertisecentrum voor Neuromusculaire Ziekten
- Neuromusculaire Ziekten Centrum Erasmus MC