Overslaan en naar de inhoud gaan

Endometriose

Bij endometriose heeft een vrouw ook op andere plekken in het lichaam weefsel dat lijkt op het slijmvlies dat normaal alleen in de baarmoeder zit. Dit weefsel kan bijvoorbeeld zitten op de eierstokken, de darmen, de blaas en op andere plekken in de buik. We weten niet helemaal wat de oorzaak is. Misschien spelen erfelijke aanleg en andere zaken er een rol bij.

Endometriose ontstaat meestal als iemand tussen de 20 en 55 jaar oud is. Welke klachten een vrouw heeft en hoe ernstig die zijn, is van vrouw tot vrouw verschillend.

In de baarmoeder zit slijmvlies. Dit slijmvlies wordt iedere maand dikker. Dit is nodig voor een zwangerschap. Als een vrouw niet zwanger wordt, gaat het slijmvlies kapot en gaat bloeden. Het slijmvlies en het bloed gaat het lichaam uit. Dan is de vrouw ongesteld. 
Bij endometriose gebeurt dit bloeden en kapot gaan ook met het weefsel dat op de andere plekken in het lichaam zit. Maar daar kan het weefsel en bloed niet het lichaam uit. Dan kan iemand op die plek een ontsteking krijgen. Is het in de buik? Dan kan een orgaan vast gaan zitten aan andere organen. Dit heet een verkleving. AIs het weefsel in de eierstok zit, kunnen er holtes ontstaan waarin bloed zit (cystes).

Bij endometriose kunnen vrouwen last hebben van pijn in de buik als ze ongesteld zijn. Sommige vrouwen hebben altijd buikpijn. Iemand kan ook pijn hebben in de rug of benen. Ook kan er sprake zijn van pijn bij het vrijen. Enkele vrouwen kunnen niet goed poepen of hebben een branderig gevoel bij het plassen. Verder kunnen vrouwen moe zijn. Sommige vrouwen met endometriose hebben moeite met zwanger worden, maar de meeste niet

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Endometriosis

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Artsen kunnen endometriose vaststellen als een vrouw de kenmerken heeft zoals die hierboven staan en met kijkonderzoek van de baarmoeder en organen in de buik (laproscopie). 

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Artsen proberen met een behandeling de klachten minder te maken. Dit kan soms met medicijnen tegen de pijn of medicijnen met hormonen. Soms kan een gynaecoloog een operatie doen. 

    • Hoe vaak komt het voor?

      Over de hele wereld heeft ongeveer 1 op de 10 (10%) vrouwen van ongeveer 20 tot 55 jaar endometriose. 
      Heel soms gaat het om vrouwen die jonger dan 20 jaar of ouder dan 55 jaar zijn. 

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      Het is niet precies duidelijk hoe endometriose ontstaat.
      Wel is duidelijk dat erfelijke aanleg hierbij een rol speelt. Vrouwen met een zus of moeder met endometriose hebben meer kans ook endometriose te hebben of krijgen.

      Ook zijn er andere dingen die misschien een oorzaak zijn:
      - ongesteld worden als je jonger bent dan 11 jaar
      - geen kinderen krijgen
      - gemiddeld vaker dan 1x per maand ongesteld zijn
      - ongesteldheid duurt langer dan 7 dagen

      Er zijn ook zaken die de kans op endometriose kleiner kunnen maken:
      - zwangerschap
      - borstvoeding geven
      - ongesteld worden als je ouder bent dan 14 jaar

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Dat weten we niet helemaal. Misschien spelen erfelijke aanleg en andere zaken hierbij een rol. Je leest er meer over bij ‘Wat is de oorzaak van deze ziekte?
      Endometriose is daarom misschien multifactorieel erfelijk.

    • Kinderwens

      Sommige vrouwen met endometriose kunnen moeite hebben om zwanger te worden. Maar de meeste vrouwen kunnen zonder problemen zwanger worden.

      Heb je endometriose en wil je een kind? Dan kun je je kinderwens bespreken met je arts. Je arts kan je informatie op maat geven.

      Op de de website van de Endometriose Stichting lees je meer over endometriose en kinderwens

    • Expertisecentra

      De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten Expertisecentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA) aangewezen.  Endometriose is niet zeldzaam.

    • Updatedatum

      21 januari 2025