Overslaan en naar de inhoud gaan

Congenitale melanocytaire naevi

Congenitale melanocytaire naevi zijn aangeboren moedervlekken. Die moedervlekken heeft een baby al bij de geboorte of ze komen binnen 3 maanden na de geboorte.

De moedervlekken kunnen heel klein zijn of een groter deel van het lichaam bedekken. Soms gaat het om 1 moedervlek en soms om meerdere. Heel soms heeft iemand ook moedervlekken in de hersenen of het ruggenmerg.

Bij grote aangeboren moedervlekken is er een kleine kans dat hierin huidkanker ontstaat (melanoom).

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Aangeboren moedervlekken
      Reuzenmoedervlek
      CMN

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Een dokter kan bij lichamelijk onderzoek vaststellen dat iemand een congenitale melanocytaire naevus heeft. Soms doet de arts een huidbiopt.
      Als iemand een moedervlek heeft die groter is dan 20 centimeter, kan de arts ook onderzoeken of er misschien ook moedervlekken zitten in de hersenen of het ruggenmerg.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Het is niet altijd nodig om een behandeling te doen voor een congenitale melanocytaire naevus. Het is wel belangrijk om regelmatig te controleren of een moedervlek veranderd. Soms wordt een moedervlek met een operatie verwijderd, bijvoorbeeld omdat het misschien een melanoom is. Of omdat ouders dit mooier vinden.

    • Hoe vaak komt het voor?

      Kleinere aangeboren moedervlekken komen bij 1 op de 100 pasgeboren baby's voor. Hoe groter de moedervlek hoe minder vaak het voorkomt.
      Hele grote moedervlekken komen voor bij 1 op de 500.000 baby’s. In Nederland worden er ongeveer 10 kinderen per jaar geboren met een reuzenmoedervlek.

    • Meer info voor patiënten

      De oorzaak van aangeboren moedervlekken is niet precies bekend. Dokters denken dat aangeboren moedervlekken ontstaan door afwijkingen in het DNA van sommige cellen.

      Die afwijkingen (foutjes) in het DNA ontstaan vroeg in de ontwikkeling van de baby en vóór de geboorte. Deze foutjes ontstaan na de bevruchting en zijn niet erfelijk. Ze worden niet doorgegeven aan de kinderen van iemand met aangeboren moedervlekken.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Aangeboren moedervlekken zijn niet erfelijk.

    • Kinderwens

      Iemand met een aangeboren moedervlek heeft geen grotere kans op een kind met deze aandoening.