Boulimia nervosa
Boulimia nervosa is een psychische aandoening. Iemand met boulimia nervosa heeft geen normaal eetpatroon. Dit wordt ook wel eetstoornis genoemd.
De oorzaak van boulimia is nog niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke aanleg en andere zaken er een rol bij. Meestal ontstaat een eetstoornis in de puberteit of kort daarna. De kenmerken verschillen van persoon tot persoon. Het komt vaker voor bij meisjes en jonge vrouwen dan bij jongens en mannen.
Mensen met boulimia hebben een drang om te eten en ze hebben eetbuien. Tijdens zo’n eetbui eten ze vaak erg veel. Ze hebben er geen controle meer over. Ook als ze geen honger meer hebben, kunnen ze niet stoppen. Vaak schamen mensen met boulimia zich voor deze eetbuien.
Na een eetbui volgen vaak periodes van veel sporten, niets of heel weinig eten of overgeven om het eten weer kwijt te raken. Iemand met boulimia kan hiervoor ook laxeermiddelen of plaspillen gebruiken.
Iemand met boulimia nervosa kan een beeld hebben bij zijn of haar lichaam en gewicht dat niet klopt met hoe het werkelijk is. Sommige mensen met boulimia hebben een gezond gewicht, maar is hier toch ontevreden over. Sommige mensen zijn te zwaar, andere mensen juist te licht. Het gewicht kan door het eetpatroon schommelen.
Mensen met boulimia kunnen niet goed meer voelen of ze honger hebben. Ook kunnen ze duizelig zijn. Ze kunnen ze last hebben van kramp in hun darmen en buikpijn. Verder kunnen hun haren uitvallen. Als zij vaak overgeven kan het glazuur van hun tanden beschadigen. Verder kunnen ze last hebben van hartritmestoornissen. Vrouwen met boulimia worden soms niet meer ongesteld.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Boulemie
Bulimia nervosa
BN
Binge-purge behavior -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Een psychiater kan boulimia nervosa vaststellen als iemand de kenmerken heeft zoals die hierboven staan. Omdat boulimia een psychische aandoening is, gebruiken artsen hiervoor het handboek DSM-5. Daarin staat een overzicht van alle psychische aandoeningen.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
De behandeling van boulimia nervosa verschilt van persoon tot persoon. Iemand kan cognitieve gedragstherapie krijgen. Hiermee leert iemand anders te denken over eten en het lichaam. Iemand kan ook een behandeling krijgen waarbij aan zelfvertrouwen gewerkt wordt. De behandeling is soms in een groep. Soms zijn medicijnen of andere behandelingen mogelijk.
-
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 9 van de 10 mensen met boulimia nervosa is vrouw (90%). Er zijn ongeveer 23.000 mensen in Nederland met boulimia nervosa.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Hoe boulimia precies ontstaat, weten we niet. Wel weten we dat er verschillende zaken zijn die er een rol bij kunnen spelen:
- geslacht: vrouwen hebben de aandoening vaker dan mannen;
- erfelijke aanleg: als het vaker in de familie voorkomt, kan iemand meer kans hebben om het ook te krijgen;
- psychische factoren: hoe iemand naar zichzelf kijkt (negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen) en hoe iemand met situaties omgaat (gevoelig voor kritiek);
- bezig zijn met diëten. -
Is deze ziekte erfelijk?
Boulimia nervosa is waarschijnlijk multifactorieel erfelijk. Dit betekent dat erfelijke aanleg samen met andere zaken ervoor zorgen dat iemand de ziekte kan krijgen. Van sommige zaken weten we dat ze een rol kunnen spelen bij boulimia. Maar we weten ze nog niet allemaal.
-
Kinderwens
Heb jij als vrouw boulimia nervosa en wil je een kind? Praat daar dan over met je dokter. Die kan je advies op maat geven. Vrouwen met een eetstoornis worden soms minder makkelijk zwanger.
Omdat deze ziekte multifactorieel erfelijk is, is niet goed te voorspellen hoe groot de kans is dat je kinderen ook boulimia krijgen.
-
Meer info voor patiënten
- WEETPatëntenvereniging voor eetstoornissen, zet zich in voor verbetering van de zorg voor en kwaliteit van leven van mensen die te maken hebben met een eetstoornis.
- Hulp en behandelingenInformatie van patiëntenvereniging WEET
- BoulimiaInformatie van Thuisarts.nl
- Proud2bmeVoor iedereen die problemen heeft met zelfbeeld, eten en aangrenzende problematiek
- Eetstoornis en zwangerschapInformatie van de Proud2b-diëtist
- 99 gram.nlWebsite over eten, gewicht en uiterlijk van Accare
- Stichting KiemInformatie voor naasten, scholen en professionals. Kiem zet zich in om de impact van eetstoornissen te minimaliseren
- FirsteetkitInformatie voor mensen met iemand in de omgeving die misschien een eetstoornis heeft
-
Meer info voor artsen
- Zorgstandaard Eetstoornissen (GGZ standaarden)
- Bulimia Nervosa, susceptibility to (OMIM)
- Bulimia Nervosa (StatPearls)Informatie van de Amerikaanse National Library of Health
-
Expertisecentra
De minister van VWS heeft voor deze ziekte geen expertisecentrum aangewezen.
-
Updatedatum
25 oktober 2022