Overslaan en naar de inhoud gaan

Syndroom van Crigler Najjar

Het syndroom van Crigler-Najjar is een erfelijke aandoening van de lever. De oorzaak is een verandering van het DNA (erfelijk materiaal). De kenmerken verschillen per type en per persoon. De eerste kenmerken beginnen vaak vlak na de geboorte.

Bilirubine is een afvalstof. Dit ontstaat als rode bloedcellen worden afgebroken. Dit doet de lever. Bij het syndroom van Crigler-Najjar kan bilirubine niet (genoeg) worden opgeruimd. Als bilirubine niet genoeg wordt opgeruimd, gaat het zich ophopen in je lichaam.

Bilirubine heeft een gele kleur. Daarom kunnen de huid en het oogwit van mensen met het syndroom van Crigler-Najjar geel worden (geelzucht). Dit is vaak al te zien bij de geboorte, of vlak daarna.

Zonder behandeling kunnen je hersenen beschadigen. De baby is dan heel erg moe en heeft slappe spieren. Ook kan het leiden tot een verstandelijke beperking en gehoorproblemen.

Er zijn twee vormen van het syndroom van Crigler-Najjar: type I en type II. Type I is de ernstiger vorm. Deze geeft meer klachten.
 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Ziekte van Crigler Najjar
   Crigler-Najjar syndrome
   Bilirubin uridinediphosphate glucuronosyltransferase deficiency
   Hereditary unconjugated hyperbilirubinemia

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De kenmerken die hierboven staan kunnen wijzen op het syndroom van Crigler-Najjar. De diagnose kan worden gesteld met bloedonderzoek. Ook kan een biopt van de lever genomen worden om de diagnose te bevestigen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van het syndroom van Crigler-Najjar verschilt per persoon.

   Sommige mensen met het syndroom van Crigler-Najjar krijgen dagelijks lichttherapie. Dit helpt bij het afbreken van bilirubine. Ook zijn er medicijnen mogelijk. Soms wordt een levertransplantatie aangeraden.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer bij 1 op de miljoen mensen wordt met het syndroom van Crigler-Najjar geboren.

  • Kinderwens

   Heb je een kind met het syndroom van Crigler-Najjar? Dan kunnen je volgende kinderen het ook krijgen. Je hebt verschillende mogelijkheden, bespreek met je arts wat voor jullie de beste optie is.