Overslaan en naar de inhoud gaan

Slokdarmkanker

Slokdarmkanker is kanker aan de slokdarm. Slokdarmkanker heeft verschillende oorzaken. Een van die oorzaken kan erfelijkheid zijn.

Slokdarmkanker komt het meest voor bij mensen tussen de 50 en 70 jaar oud.

Slokdarmkanker geeft in het begin meestal nog geen klachten. Pas als je het langer hebt kun je er last van krijgen. Klachten zijn bijvoorbeeld: moeite met slikken, pijn bij het borstbeen, overgeven met bloed, een hese stem, hoesten dat maar niet overgaat, afvallen, minder trek in eten, moeheid.  

De kans op slokdarmkanker is groter door roken, veel alcohol drinken, niet afwisselend eten, brandend maagzuur en te zwaar zijn. Hierdoor kan de binnenkant (het slijmvlies) van de slokdarm veranderen. En dat kan kanker veroorzaken. Ook mensen die ooit bestraling hebben gehad op het borstbeen (bijvoorbeeld bij borstkanker) hebben daarna een iets grotere kans om slokdarmkanker te krijgen.
Het slijmvlies van de slokdarm kan ook veranderen als maagzuur regelmatig terugstroomt in de slokdarm. Dit wordt een Barrett slokdarm genoemd.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Oesofaguscarcinoom
   Oesophageal cancer
   Esophageal cancer
   Oesophageal carcinoma

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een dokter kan denken aan slokdarmkanker als je bovenstaande klachten hebt. Om zeker te weten of je dit hebt, kan de dokter een biopt uit de slokdarm laten nemen. Als blijkt dat je slokdarmkanker hebt, krijg je vaak nog meer onderzoeken. Bijvoorbeeld een echo, CT-scan en/of PET-scan. De dokters kunnen dan zien hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling hangt af van hoe ver de kanker gegroeid is en of er uitzaaiingen zijn.

   Als de slokdarmkanker vroeg ontdekt wordt, dan kun je vaak nog beter worden. Meestal wordt dan een operatie gedaan, soms samen met bestraling of chemotherapie.

   Als de ziekte al ver is, is het doel vooral om de klachten te verminderen. Soms wordt bijvoorbeeld een buisje in de slokdarm geplaatst zodat het voedsel beter in de slokdarm kan zakken.

   Bij een Barrett slokdarm wordt de slokdarm regelmatig gecontroleerd, om in de gaten te houden of er slokdarmkanker ontstaat.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland krijgen ongeveer 2.500 mensen per jaar slokdarmkanker. De ziekte komt meer bij mannen voor dan bij vrouwen. 3 van de 4 mensen met slokdarmkanker is man.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Wat precies de oorzaak is van slokdarmkanker is nog niet bekend. Wel is de kans op slokdarmkanker groter door roken, veel alcohol drinken, niet afwisselend eten, brandend maagzuur en te zwaar zijn.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Bij een klein aantal mensen met slokdarmkanker, is er een erfelijke aanleg. Dat kunnen we (nog) niet in het DNA zien. Slokdarmkanker is waarschijnlijk multifactorieel erfelijk.

  • Kinderwens

   Het is niet in het DNA te zien of je aanleg hebt voor slokdarmkanker. Daarom kun je ook niet testen of je een erfelijke aanleg hebt, en of je de aanleg door kunt geven aan je (toekomstige) kinderen.

  • Meer info voor patiënten
   • SPSK (Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal)
   • Thuisarts.nl Informatie gemaakt door artsen
   • Kanker.nl  Online platform met informatie over kanker
   • Slokdarmkanker Informatie van de Maag Lever Darm stichting