Overslaan en naar de inhoud gaan

Nachtblindheid

Iemand met nachtblindheid heeft moeite om iets te zien als er weinig licht is. Bij nachtblindheid is het lastig om bijvoorbeeld ‘s nachts de sterren te zien of door een donkere ruimte te lopen. Bij sommige mensen met nachtblindheid kan het langer duren voordat de ogen zich aan het donker hebben aangepast.

De oorzaak van nachtblindheid is schade aan de staafjes. De staafjes zijn een deel van het netvlies van het oog. Met deze staafjes zien we zwart en wit. Als er weinig licht is, kijken we vooral met de staafjes. Bij schade aan deze staafjes kun je niet meer goed zien in het donker.

Nachtblindheid kan het gevolg zijn van erfelijke ziekten van het netvlies, zoals retinitis pigmentosa en van een troebele ooglens (staar). Maar ook een bijziend iemand kan nachtblind worden, als hij of zij niet behandeld wordt. Verder is bij heel weinig mensen nachtblindheid ontstaan omdat ze te weinig vitamine A hebben.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Night blindness
   Nyctalopia
   Hemeralopie

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen nachtblindheid vaststellen met de kenmerken die hier boven staan en met oogonderzoek. 

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van nachtblindheid hangt af van de oorzaak. Bij een troebele ooglens kan een operatie worden gedaan. Dan krijgt iemand in plaats van de troebele ooglens een kunstlens.

   Als bijziendheid de oorzaak is, kan een bril helpen. Als de oorzaak te weinig vitamine A is, kan iemand extra van deze vitamine krijgen.

   Voor erfelijke vormen van nachtblindheid is (nog) geen behandeling.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Hoe vaak nachtblindheid precies voorkomt, is niet bekend.

  • Kinderwens

   Heb jij ook een kinderwens en een nachtblindheid syndroom in de familie? Deze keuzehulp helpt je je gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.

  • Expertisecentra