Overslaan en naar de inhoud gaan

MIDD-type diabetes

Iemand met MIDD heeft een erfelijke vorm van diabetes (suikerziekte). Bij MIDD gaat iemand ook slechter horen. MIDD is de Engelse afkorting van Maternally Inherited Diabetes and Deafness. De oorzaak is een foutje in het DNA van de mitochondriën. Mitochondriën zijn de energiefabriekjes van de cel. Welke klachten iemand heeft, hoeveel klachten dat zijn en wanneer ze beginnen, kan van persoon tot persoon verschillen. Dat komt omdat er bij mensen met MIDD verschillen zijn in hoeveel mitochondriën het foutje hebben.

Als iemand gegeten heeft, wordt de hoeveelheid suiker in het bloed groter. Dan moet de alvleesklier de stof insuline afgeven. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit het bloed de lichaamscellen in kan om gebruikt te worden. Glucose is de brandstof voor ons lichaam.
Bij iemand met MIDD geeft de alvleesklier niet genoeg insuline af. Dan kan de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog worden. En krijgt iemand suikerziekte.

Bij MIDD zijn mensen gemiddeld 30 jaar als ze last krijgen van diabetes. En gemiddeld 40 jaar als ze last krijgen van slechter horen.
Mensen met MIDD kunnen ook nog andere kenmerken hebben. Sommigen hebben een kortere lengte. Andere kenmerken die iemand kan hebben zijn last van harde poep, minder kracht in de spieren of last van spierkramp. Sommige mensen hebben afwijkingen aan het netvlies, maar vaak gaat iemand daardoor niet minder goed zien. Soms zijn er problemen met het hart of met de nieren.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Ballinger-Wallace syndrome
   Maternally inherited Diabetes and Deafness
   Mitochondrial inherited diabetes and deafness
   NIDDM with deafness

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen denken dat het om MIDD gaat als iemand de kenmerken heeft zoals die hierboven staan. Door DNA-onderzoek te doen, weten dokters zeker dat het om MIDD gaat.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   MIDD gaat niet over. Meestal krijgt iemand met MIDD insuline. Soms zijn er medicijnen mogelijk. Tegen slechter horen kan soms een gehoorapparaat of cochlear implantaat helpen. Dokters controleren regelmatig de ogen, de nieren en het hart.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Van alle mensen met diabetes heeft ongeveer 1% MIDD. Dat is 1 op de 100 mensen met diabetes. Er wordt geschat dat er in Nederland ongeveer 15.000 mensen zijn die aanleg hebben om MIDD te krijgen.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van MIDD is een foutje in het MT-TL1-gen, het MT-TK-gen of het MT-TE-gen.

   Onderzoekers denken dat het foutje in één van deze genen zorgt voor de klachten die te maken hebben met de diabetes. Ze weten nog niet hoe het foutje in één van deze genen zorgt voor de andere klachten.

  • Kinderwens

   Heb je kans op (nog) een kind met MIDD en wil je een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt erover praten met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.

   Je kunt bij je arts informeren of embryoselectie (PGD) mogelijk is voor MIDD.

   Heb je als vrouw MIDD en wil je zwanger worden? Praat er dan over met je dokter. De dokter kan je vertellen of er de risico’s zijn tijdens de zwangerschap en wat je er aan kunt doen.

  • Meer info voor artsen
  • Expertisecentra
   • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.