Overslaan en naar de inhoud gaan

Choane Atresie

Bij een kind met choane atresie zit de neus achterin dicht. Dat kan aan een kant zijn, maar ook aan twee kanten. Het is niet precies bekend wat de oorzaak van choane atresie is.
Als in de zwangerschap de keel- en neusholte van het kind ontwikkelen zit er nog een vlies tussen. Normaal verdwijnt dit vlies aan het einde van de zwangerschap.

Als allebei de kanten van de neus dicht zitten, krijgt een pasgeboren kind moeite met ademhalen. Dit gebeurt vooral bij het voeden.
Doordat er te weinig zuurstof naar binnen gaat kan de huid van de baby blauw worden.
Het kind gaat dan niet uit zichzelf door de mond ademen, omdat pasgeboren baby’s die reflex nog niet hebben. Voeden en ademen gaat dan niet tegelijk.

Bij eenzijdige verstopping van de neus gaat het ademen meestal goed. Wel kan er na verloop van tijd aan één kant een snotneus ontstaan.

Choane atresie kan onderdeel zijn van syndromen zoals de CHARGE associatie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Atresia choanae
   Choanal atresia

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Choane atresie kan worden vermoed als een baby kenmerken heeft die hierboven staan. Meestal stelt de arts de diagnose als het niet lukt om met een sonde van de neusholte in de keelholte te komen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Met operaties maakt een chirurg de afsluiting achterin de neusholte open.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de 12.500 baby’s wordt met Choane atresie geboren.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Choane atresie is bijna nooit erfelijk.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.