Overslaan en naar de inhoud gaan

Anorectale malformatie

Een anorectale malformatie is een aangeboren aandoening. Dan is de anus (poepgat) en/of het rectum (endeldarm) niet helemaal aangelegd. 

In de eerste weken van de zwangerschap ontwikkelen de anus en het rectum zich. Als er dan iets mis gaat, ontwikkelen de anus en het rectum zich niet goed. Dan ontstaat soms een anorectale malformatie. 

Er zijn verschillende soorten afwijkingen aan de anus. De anus kan dicht zitten of het rectum sluit niet aan op de anus. Soms zit er een vlies over de anus. In andere situaties komt het rectum uit op de plasbuis of de geslachtsdelen. Soms is de anus kleiner of zit op een plek meer naar voren dan gewoonlijk.   

Als er een anorectale malformatie is, kan de ontlasting het lichaam niet uit. Dan komen er verstoppingen in de darmen. 

Soms zijn er naast de anorectale malformatie nog andere aangeboren afwijkingen zoals afwijkingen aan de nieren, de urinewegen, de wervelkolom, het hart en/of de ledematen. Soms is een anorectale malformatie onderdeel van een syndroom (bijvoorbeeld het Downsyndroom). 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Anusatresie
   Anorectal malformation
   Anal atresia
   Imperforate anus
   ARM

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan vermoeden dat het om anorectale malformatie gaat, als er geen normale anus zichtbaar is, de ontlasting niet het lichaam uit kan of als er verstoppingen van de darmen zijn. De diagnose kan worden vastgesteld door een echo of röntgenonderzoek.  

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van anorectale malformatie gebeurt in een academisch ziekenhuis. Hierover staat meer op de website van de Vereniging Anusatresie.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland worden er per jaar ongeveer 40 baby's geboren met een anorectale malformatie.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Op dit moment zijn er weinig aanwijzingen dat anorectale malformatie erfelijk is.
   Als er een kind met een anorectale malformatie geboren wordt, is de kans dat een volgend kind van deze ouders dit ook heeft meestal kleiner van 1% (1 op 100). 

   In zeldzame gevallen is anorectale malformatie een deel van een erfelijk syndroom.  

  • Kinderwens

   Heb je zelf anorectale informatie en wil je kinderen? Of heb je eerder een kind gekregen met deze aandoening en wil je een kind? Dan je kun er over praten met je dokter. Hij of zij je kan verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Die kan je mogelijk meer vertellen over de kans dat je baby anorectale malformatie heeft.
    
   Heb je als vrouw anorectale malformatie? Dan kijken de artsen hoe je zwangerschap en bevalling het beste begeleid kunnen worden.