Overslaan en naar de inhoud gaan

Syndroom van Usher

Iemand met het syndroom van Usher kan minder goed horen en zien. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal.

Mensen met het syndroom van Usher kunnen slechter horen of doof zijn. Dit komt door een probleem met het binnenoor. Ook kunnen ze slechter zien of blind zijn. Dit komt door retinitis pigmentosa. Soms heeft iemand met het syndroom van Usher ook problemen met evenwicht houden.

Er zijn drie types van het syndroom van Usher: type 1, type 2 en type 3. Type 2 komt het meeste voor.

Bij type 1 is iemand doof of slechthorend vanaf de geboorte. Op kinderleeftijd kunnen de kinderen steeds slechter gaan zien. Ook zijn er problemen met het evenwicht. Hierdoor gaan de kinderen later zitten en lopen.

Een kind met type 2 hoort slechter vanaf de geboorte, maar meestal kan een hoortoestel helpen. Hoeveel een kind minder kan horen, verschilt van mild tot ernstig. Het kind heeft geen problemen met evenwicht. In de puberteit of op volwassen leeftijd begint de slechtziendheid.

Baby’s met type 3 zijn al kort na de geboorte erg slechthorend of doof. Soms hebben ze problemen met het evenwicht. Vanaf de puberteit of op jongvolwassen leeftijd gaat iemand steeds een beetje minder goed zien. 

Bij alle types kan de leeftijd dat iemand problemen krijgt met zien en horen van persoon tot persoon verschillen.
Ook hoeveel slechter iemand gaat zien en horen kan verschillend zijn.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Usher syndrome
   Usher’s syndrome
   Dystrophia retinae pigmentosa-dysostosis syndrome
   Graefe-Usher syndrome
   Hallgren syndrome
   Usher
   Deafness-retinitis pigmentosa syndrome

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen vermoeden dat iemand het syndroom van Usher heeft met de  kenmerken die hier boven staan. Ze stellen de diagnose met onderzoek van de ogen, het gehoor en het evenwicht. De diagnose kan vaak worden bevestigd met genetisch onderzoek.

  • Kinderwens

   Heb jij ook een kinderwens en het syndroom van Usher in de familie? Door de vragen in deze keuzehulp te beantwoorden, krijg je je gevoelens en gedachten op een rijtje. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.

   Hebben jullie kans op een kind met het syndroom van Usher? Bespreek dan de mogelijkheden met je (huis)arts. 

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Het syndroom van Usher is niet te genezen. Hulpmiddelen als een loep, vergroting op de computer, geleidehond en/of taststok en gehoorapparaten kunnen helpen. Soms kan een cochleair implantaat helpen. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   Het syndroom van Usher type 1 komt bij ongeveer 1 op de 30.000 mensen over de hele wereld voor.
   Type 2 komt het meeste voor, maar hoe vaak is niet bekend.
   Type 3 komt het minst vaak voor.

  • Expertisecentra