Overslaan en naar de inhoud gaan

Syndroom van Alagille

Het syndroom van Alagille is een erfelijke aandoening, waar meerdere organen bij betrokken kunnen zijn. De kenmerken verschillen per persoon.

Bij het Alagille syndroom kan de lever een stof, de gal, niet goed afvoeren. Normaal hoort de gal in de galblaas te worden opgeslagen. Maar nu blijft er te veel gal in de lever zitten. Dat geeft schade aan de lever, waardoor deze niet meer goed werkt. Gal wordt door de lever gemaakt. Gal is belangrijk voor het verteren van vetten.

Doordat de lever niet goed werkt, kan de huid na de geboorte geel worden (geelzucht). Ook kan de baby jeuk krijgen. Op de huid ontstaan vaak vetknobbeltjes. En het kind kan diarree krijgen en minder goed groeien.

Bij het syndroom van Alagille krijgt het gezicht vaak bepaalde kenmerken, zoals diepliggende ogen, een puntige kin en een breed voorhoofd. Ook kan in de ogen een ondoorzichtige ring op het hoornvlies zitten. Dit heeft meestal geen invloed op het kunnen zien.

Daarnaast hebben de wervels in de rug vaak een andere vorm. Ook kan iemand met Alagille afwijkingen van het hart (tetralogie van Fallot) en aan de bloedvaten van de hersenen en nieren hebben.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord., lt, p, gt, Mijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN