Overslaan en naar de inhoud gaan

Sotos syndroom

Het Sotos syndroom is een aangeboren aandoening. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). De kenmerken verschillen per persoon.

Mensen met het Sotos syndroom hebben vaak een verstandelijke beperking en problemen zoals ADHD, angsten en/of driftbuien. Ook kunnen ze moeite hebben met praten.

Op jonge leeftijd zijn de spieren vaak slap. Hierdoor loopt de ontwikkeling van het bewegen (de motoriek) achter. Het duurt langer voordat de kinderen kunnen zitten en kruipen. Ook kan zuigen en slikken lastig zijn voor de baby.

Kinderen met het Sotos syndroom groeien vaak sneller. Hierdoor zijn ze langer dan andere kinderen van hun leeftijd. De snellere groei gaat ongeveer door tot het vijfde levensjaar. Op volwassen leeftijd is de lengte meestal normaal.

Het hoofd is meestal groter. Het gezicht kan langer en smaller zijn, met een hoog voorhoofd en kleine kin. Deze kenmerken zijn vooral op jonge leeftijd duidelijk te zien.
Soms komen ook hartafwijkingen, epilepsie, en/of scoliose voor, of hoort het kind minder goed.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN