Overslaan en naar de inhoud gaan

Restless legs syndroom

Restless legs syndroom (RLS) is een aandoening van de zenuwen. Dan heeft iemand steeds de behoefte drang om de benen te bewegen. Dit is niet tegen te houden. Dat komt door een vervelend gevoel in de benen. Door de benen te bewegen, gaat het vervelende gevoel tijdelijk weg. 

Het verschilt per persoon hoe vaak iemand last heeft. Sommige mensen hebben de kenmerken elke dag, anderen eens in de paar weken. Bij mensen met een ernstige vorm, kunnen er ook klachten zijn in de armen en/of andere delen van het lichaam. 

Bij een tijd stil zitten of stil liggen, neemt de behoefte om te bewegen toe. Dit geldt ook voor de avond en nacht. Vaak maken de benen schokkende bewegingen. Soms kan iemand hierdoor slechter slapen en is moe. Door bijvoorbeeld koffie, alcohol of bepaalde medicijnen kunnen de kenmerken van RLS erger worden.

De oorzaak van RLS is niet precies duidelijk. Waarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken. Erfelijke aanleg speelt waarschijnlijk een rol. Maar ook zwangerschap of kan tot RLS leiden. Ook kunnen bepaalde ziektes, bijvoorbeeld bloedarmoede of een nierziekte RLS veroorzaken. 

RLS kan op elke leeftijd beginnen. RLS wordt meestal erger naarmate iemand ouder wordt. Als het begint voordat iemand 45 jaar is, wordt het vaak langzaam erger. Als RLS boven de leeftijd van 45 begint, worden de kenmerken meestal sneller erger. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Ekbom disease
   Rusteloze benen syndroom
   Restless legs syndrome
   Willis-Ekbom disease
   WED

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen vermoeden dat iemand restless legs syndroom heeft met de kenmerken die hier boven staan. Met bloedonderzoek en bovenstaande kenmerken kan RLS vermoed worden. Soms is een andere aandoening de oorzaak van RLS. 

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Als RLS veroorzaakt wordt door een andere aandoening, is deze soms te behandelen. Maar meestal is RLS niet te genezen. De behandeling bestaat dan uit het verminderen van de kenmerken, met behulp van medicijnen. De kenmerken kunnen ook minder worden door ’s avonds op dezelfde tijd te gaan slapen. Ook oefeningen en geen koffie en alcohol gebruiken kunnen hierbij helpen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Hoeveel mensen restless legs syndroom hebben, is niet precies bekend. Artsen schatten dat ongeveer 5 tot 10% (5 tot 10 op de 100) van de mensen de aandoening heeft.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Restless legs syndroom komt vaak voor bij meerdere mensen in een familie. Maar het kan ook zijn dat maar één persoon in een familie het heeft. Hoe RLS overerft is nog niet precies duidelijk. 

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.