Overslaan en naar de inhoud gaan

Primair hyperaldosteronisme

Bij een primair hyperaldosteronisme maken de bijnieren teveel van het hormoon aldosteron. Het hormoon aldosteron heeft invloed op de water- en zouthuishouding in het lichaam. Bij een te hoog gehalte aan aldosteron kan er een verhoogde bloeddruk en een laag gehalte aan kaliumzout in het lichaam ontstaan.
 
Bijnieren zijn kleine organen in het lichaam die belangrijke hormonen maken. De bijnieren bevinden zich in de buik. Ze liggen als een soort kapje net boven de nieren. 

De meest voorkomende klachten en verschijnselen bij een primair hyperaldosteronisme zijn:
- Verhoogde bloeddruk
- Spierzwakte
- Spierkrampen
- Hoofdpijn
- Hartkloppingen of hartritmestoornissen
- Veel plassen, ook ’s nachts

De verhoogde bloeddruk kan op den duur schade geven aan de nieren, het hart en de bloedvaten. Het te hoge gehalte aan aldosteron zelf kan ook schade toebrengen aan hart en bloedvaten. Hierdoor kunnen de nieren minder goed gaan werken. Ook kunnen een TIA, beroerte of een hartinfarct ontstaan.

Ook kunnen mensen met een primair hyperaldosteronisme een verminderde kwaliteit van leven hebben. Dit komt vooral door moeheid, pijn, concentratieproblemen, slaapproblemen en stemmingsproblemen.

Er zijn verschillende oorzaken voor een primair hyperaldosteronisme. Bij ongeveer 3 op de 10 (30%)  mensen is er sprake van een (meestal goedaardig) gezwel in de bijnier. Dit wordt ook wel de ziekte van Conn genoemd. Bij 6 op 10 (60%) is er een vergroting van beide bijnieren. Dit wordt bilaterale bijnierhyperplasie genoemd. Soms is er sprake van vergroting van 1 bijnier (unilaterale bijnierhyperplasie). Er bestaan ook nog een aantal zeer zeldzame vormen van primair hyperaldosteronisme zoals een kwaadaardig gezwel in de bijnier dat te veel aldosteron maakt of familiaire (erfelijke) vormen van een hyperaldosteronisme.

Delen van deze tekst zijn overgenomen van BijnierNET.nl.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN