Overslaan en naar de inhoud gaan

Latent auto-immune diabetes in adults (LADA)

LADA is een vorm van diabetes type 1. LADA heeft dezelfde kenmerken als diabetes type 1, alleen ze beginnen bij LADA pas op latere leeftijd (meestal boven de 35-40 jaar). De kenmerken ontstaan ook langzamer. Je merkt het onder andere aan moeheid en veel plassen.

LADA ontstaat als het eigen afweersysteem zich tegen de alvleesklier richt. Uiteindelijk krijgt je lichaam een tekort aan insuline. Insuline is een hormoon dat er voor zorgt dat suiker (glucose) in je lichaam wordt opgenomen. Glucose is belangrijk, want het is energie voor je lichaam.

LADA wordt, als het begint, vaak verward met diabetes type 2. Dit komt omdat LADA heel langzaam begint. Dan kunnen mensen vaak nog een tijd zonder insuline. Ook krijgen mensen met LADA door hun hogere leeftijd vaak automatisch de diagnose diabetes type 2.

Naar schatting 15% van de mensen met een diagnose diabetes type 2 heeft eigenlijk LADA.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag%20, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   LADA
   Late-onset auto-immune diabetes of adulthood
   Slow onset  type 1 diabetes
   Type 1.5 diabetes
   Non-insulin requiring autoimmune diabetes (NIRAD)
   Slowly-progressing type 1 diabetes (SPT1D)

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De diagnose LADA kan met een bloedonderzoek worden gesteld. Er wordt dan gekeken naar de hoeveelheid suiker in het bloed en of iemand bepaalde antistoffen in het bloed heeft.  

   Bij LADA maakt het eigen afweersysteem de cellen van de alvleesklier kapot die insuline maken. Dat is te zien aan bepaalde antistoffen in het bloed.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   LADA wordt behandeld met insuline. Als mensen de diagnose diabetes type 2 hebben gekregen, maar eigenlijk LADA hebben, krijgen ze meestal als eerste een behandeling met tabletten. Die tabletten werken bij hen minder goed. Als LADA wordt vastgesteld moet vaak snel gestart worden met insuline. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   Er zijn ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland met diabetes.

   10% daarvan heeft diabetes mellitus type 1. Het grootste deel heeft diabetes mellitus type 2.

   Ongeveer 15 van de 100 (15%) mensen met de diagnose type 2 diabetes hebben eigenlijk LADA.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.