Overslaan en naar de inhoud gaan

Fibromusculaire dysplasie (FMD)

Bij fibromusculaire dysplasie kunnen slagaders smal worden of scheuren. Dit komt omdat er afwijkingen in de wand van slagaders zitten. Hoe FMD ontstaat, is niet precies bekend. Waarschijnlijk zijn er meer oorzaken, waaronder erfelijkheid.

Mensen kunnen op elke leeftijd FMD krijgen. De taak van aders is om bloed te vervoeren. Meestal gaat het bij FMD om slagaders die bloed geven aan de nieren of hersenen. Soms zijn de slagaders van de lever, milt of darmen aangedaan. Ook slagaders van de armen of benen en/of het hart kunnen aangedaan zijn.

De meeste mensen hebben geen klachten. De aandoening wordt dan ook vaak toevallig ontdekt. Lees hier meer over de klachten bij fibromusculaire dysplasie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   FMD
   Fibromuscular dysplasia

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen stellen fibromusculaire dysplasie vast met onderzoek van de bloedvaten.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Je kunt niet genezen van FMD. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Er zijn meerdere manieren om het vervoer van bloed door de aderen te verbeteren. Met bijvoorbeeld medicijnen of een operatie. De behandeling verschilt per persoon.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Artsen weten niet precies hoeveel mensen fibromusculaire dyplasie hebben. Mogelijk hebben enige honderdduizenden mensen in Nederland deze aandoening.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Hoe FMD precies ontstaat, is niet bekend. Waarschijnlijk zijn er meerdere zaken bij betrokken zoals erfelijkheid en afwijkingen in de bloedvaten. Vrouwen hebben meer kans op fibromusculaire dysplasie dan mannen. Roken verhoogt de kans op deze aandoening.