Overslaan en naar de inhoud gaan

Factor XI deficiëntie

Factor XI deficiëntie is een erfelijke afwijking van het bloed. Het is een bloedstollingsziekte. De klachten verschillen per persoon, ook binnen dezelfde familie.

De oorzaak is meestal een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). Heel soms zit de oorzaak van factor XI deficiëntie niet in het DNA. Bijvoorbeeld door een fout in de afweer, of door een ernstige leverziekte.

Bij factor XI deficiëntie werkt de stollingsfactor XI niet goed. Hierdoor stolt je bloed niet goed. En het bloeden houdt minder snel op.
De meeste mensen met factor XI deficiëntie hebben weinig of geen klachten. Het meest komt voor dat je langer blijft bloeden na een operatie. Vooral bij operaties in de mond, neus en urinewegen.

Sommige mensen met factor XI deficiëntie hebben eerder een bloedneus, blauwe plekken of bloedend tandvlees. Vrouwen kunnen heftigere menstruaties hebben. Ook kunnen vrouwen langer bloeden na een bevalling.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN