Overslaan en naar de inhoud gaan

Epidermolysis bullosa

Epidermolysis bullosa (EB) is een groep erfelijke huidaandoeningen. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal (DNA).

Onze huid bestaat uit verschillende lagen. Normaal zijn de huidlagen stevig aan elkaar gehecht. Maar bij EB hechten de huidlagen minder goed aan elkaar, waardoor de huidlagen makkelijk los laten.

De huid van mensen met EB is teer en beschadigt snel. Iemand met EB krijgt daarom snel blaren en wonden. Bijvoorbeeld al bij wrijven of krabben. Waar de blaren zitten hangt af van het type EB. Soms ontstaan ze op alleen de handen en voeten. Maar mensen met EB kunnen overal op hun lichaam blaren krijgen. Blaren in de mond, keel, slokdarm en luchtpijp kunnen problemen geven met eten en ademen.

Bij veel blaren en wonden kan iemand te veel vocht verliezen door de huid. Dan kan iemand uitdrogen. En omdat de huid open is, kunnen er ontstekingen ontstaan. Bij sommige vormen van EB kunnen door het littekenweefsel bijvoorbeeld de vingers en tenen aan elkaar vast komen te zitten. Mensen met EB hebben ook meer kans om huidkanker te krijgen.

Er zijn veel verschillende vormen van epidermolysis bullosa.
De kenmerken verschillen per vorm en per persoon. Bij milde vormen heeft iemand vooral blaren op de handen, de voeten, knieën en ellebogen. Ook kunnen de nagels er anders uit zien.
Bij andere vormen heeft iemand al bij de geboorte blaren en ontbreken er soms stukken van de huid. Als iemand met EB blaren en wonden in de mond en slokdarm heeft, is eten moeilijk. Deze kinderen zijn daarom vaak ondervoed en groeien slecht.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN