Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaccins tegen corona

In Nederland zijn het Moderna vaccin, het BioNTech/Pfizer vaccin, het AstraZeneca vaccin en Janssen vaccin tegen corona goedgekeurd. Heb je een aandoening? En vraag je je af of je de prikken tegen corona mag hebben? Of vraag je je af of deze vaccins je DNA veranderen?

Ik heb een ziekte of aandoening. Mag ik wel prikken tegen corona krijgen?

Je kunt dit bespreken met je huisarts of je specialist. Jullie kunnen dan overleggen wat je het beste kunt doen.

Verandert mijn DNA als ik me laat prikken tegen corona?

Nee, je DNA verandert niet als je je laat prikken tegen corona.

In de vaccins zit een stukje genetische informatie van het coronavirus. Je kunt daar niet ziek van worden. Als dit in je lichaam komt, dan herkent je afweer dit. Dan gaat je lichaam afweerstoffen maken.

Later ruimt het lichaam dit stukje genetische informatie uit het vaccin weer op. Het komt niet in je DNA. Omdat het niet in je DNA komt, kan je het ook niet doorgeven aan je kinderen.

Als je na je vaccinatie in aanraking komt met het coronavirus, dan herkennen je afweerstoffen dit virus en maken ze het virus onschadelijk. Dan ben je beschermd tegen corona. Je leest meer over hoe de vaccins werken op rivm.nl.

Hebben de coronavaccins invloed op mijn vruchtbaarheid?

Nee, als een man of vrouw zich laat prikken tegen corona dan heeft dat geen invloed op hun vruchtbaarheid.

Krijgen zwangere vrouwen de prikken tegen corona?

Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen zich beter niet tegen corona kunnen laten prikken. Maar daar is nog weinig over bekend.
Daarom is het advies op dit moment dat vrouwen die zwanger zijn voor de zekerheid geen prikken met het coronavaccin halen. Maar ben je zwanger en heb je problemen met je gezondheid die ervoor kunnen zorgen dat je ernstiger ziek kan worden van corona? Bespreek het dan met je dokter, want dan zijn de voordelen misschien groter dan de (theoretische) nadelen. Misschien is het voor jou dan beter om de prikken toch nu te nemen en niet te wachten tot na de bevalling.

Krijgen kinderen ook prikken tegen corona?

Nee, voorlopig krijgen kinderen onder de 18 jaar geen prikken. Dat moet nog onderzocht worden.

Hebben de prikken ook bijwerkingen?

Ja, maar niet iedereen krijgt daar last van. De bijwerkingen van de vaccins zijn meestal mild en zijn meestal na een paar dagen over. Krijg je meer klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Als je allergisch bent voor één van de stoffen die in de prikken zitten, dan mag je het coronavaccin niet krijgen.

Waarom prikken halen tegen corona?

Je kiest er zelf voor of je de prikken neemt tegen corona . Het is niet verplicht. Maar als je je laat vaccineren, dan ben je na een bepaalde tijd na de tweede prik beschermd tegen een corona. Het coronavaccin van Janssen bestaat uit 1 prik.

Iemand die de prikken heeft gehad, moet zich nog wel aan de coronaregels houden . Onderzoekers weten namelijk nog niet of mensen die de prikken hebben gehad, toch nog andere mensen kunnen besmetten met corona.

Hoe goed beschermen de coronavaccins?

De vaccins beschermen goed tegen een corona-infectie. Onderzoekers zagen ook dat mensen die nadat ze de prikken gehad hadden toch corona kregen, minder ernstig ziek werden. Je leest meer over hoe goed de vaccins beschermen op rivm.nl.

Wil je meer weten?

Lees de informatie op Thuisarts.nl  en kijk bij algemene vragen en antwoorden over de coronavaccins op Rijksoverheid.nl  en op RIVM.nl.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.